Thursday, 31 January 2013

tips:15 ayat-ayat cinta

  1) awak,maafkan saya sebab saya xmampu untuk menjadi pelangi yang indah ketika hujan ditengahari...tetapi saya berjanji pada awak,saya akan menjadi bulan yang menyinar terang di malam hari ketika awak keseorangan :)
2) mungkin saya BUKAN yang terbaik ...BUKAN cita rasa awak... dan BUKAN pilihan hati awak... tapi izinkan saya menjadi orang yang pernah cuba untuk membahagiakan awak.. :)

3) block awak dari FB ni pon tak guna kalau saya tak mampu block awak dari hati saya..

4) awak yg terbaik..tetapi dia yang SEMPURNA
5) melihat awak bahagia cukup membuat hati saya BAHAGIA..
6) CEMBURU tak bermakna saya tak percayakan awak..tapi itu bermakna..saya TAKUT KEHILANGAN awak..
7)DIAM bukan beerti aku berhenti mencintaimu.. menDOAkanmu adalah cara terbaik untuk aku terus bertahan mencintaimu..

8) tiada HADIAH yg lebih istimewa dari kehadiran awak dalam hidup saya.. tiada HADIAH yg lebih indah bila awak nikahi saya...  dan tiada HADIAH yg lebih bermakna bila saya jadi hak milik yg sah untuk awak..
9) there are 8 billion people in the WORLD but he is the only one that i really want..!!
10) kalau JASADmu ku miliki.. tapi tidak pula HATImu..aku rela jasadmu pergi dan inilah cara yg membahagiakan hatiku jua hatimu... 
11) jangan sesekali mengucapkan SELAMAT TINGGAL jika kamu masih mahu mencuba ... jangan sesekali MENYERAH selagi kamu masih sanggup.. jangan sesekali kamu mengatakan kamu TAK MENCINTAInya lagi jika kamu masih tak dapat melupakannya...

12) KAUM HAWA : jika putera raja yg kamu cari,mungkin kamu akan bahagia di dunia cuma  belum tentu kamu bahagia di akhirat..tetapi jika putera agama yg kamu cari..in sha allah bahagia di dunia dan akhirat nnti.,.
13) Air mata seorang perempuan mungkin boleh mencairkan hati seorang lelaki... tetapi air mata seorang lelaki belum tentu dapat mencairkan hati seorang perempuan yg telah disakiti banyak kali.. 
14) kadangkala orang yg MENCINTAIMU adakalanya tidak pernah menyatakan cintanya kepada kamu.. kerana orang itu takut akan kehilangan kamu..tetapi apabila dia pergi dari sisi kamu..kamu akan sedar bahawa dia adalah org yg kamu tunggu dan cari selama ini.. 
15) kita hanya memerlukan 1 MINIT untuk menghancurkan seseorang.. 1 JAM untuk menyukai seseorang... 1 HARI untuk mencintai seseorang.. tetapi kita memerlukan seumur hidup untuk MELUPAKAN seseorang..



kesan WARNA pada DIRI..




assalamualaikum.. hikhik.. apa khabar semua?? sihat?? skema gila aku nih.. haha.. ok ok nak tanya ni.  korang pakai baju warna apa sekarang ni?? eh jangan bukak baju tu..aku tanya..korang pakai baju warna apa jer.. OPSS !! haa.. i just wanna share with you about what is the relation between COLOUR and YOUR  SELF-ESTEEM (semangat dalam diri)  bahasa inggeris la pulakk..ok tukar tukar,,.bagaimana warna mempengaruhi emosi.. ha.. siapa kata tiada kaitan.. kadang2..warna baju yang kita pakai tu mempengaruhi MOOD kita tau tak..jangan main ambil je.. hari tu time nak buat presentation.. tiba2 pakai baju gloomy.. hurmm spoil mood betul lah.. terus tak bersemangat nak present kan.. sebab tu aku nak share perkara yg kadang2 aku buat ni..


ISNIN         -----> PUTIH   =   KESUCIAN ROHANI

SELASA     -----> MERAH JAMBU/UNGU   =   KASIH SAYANG/TUMPUAN

RABU         -----> BIRU  =   PERHUBUNGAN/KOMUNIKASI

KHAMIS     -----> KUNING/OREN   =    PEMIKIRAN/TENAGA

JUMAAT     ----->  HIJAU   =   KESEIMBANGAN

SABTU        ----->  MERAH/MERAH HATI   =     KEBERANIAN

AHAD        ------>  HITAM      =   REHAT



Friday, 25 January 2013

kenapa masalah selalu datang ni?


assalamualaikum..seronoknya rasa hati ni ..dapat berkongsi itu ini.. alhamdulillah Allah beri nikmat kesihatan yg baik.. setiap ilmu yg datang itu adalah dari Allah.. aku sebagai manusia hanyalah makhluk Allah yang turut sama mengalami kesusahan itu ini.. pengalaman itu ini..kisah baik dan buruk.. kadang2 aku tak pernah alami..tapi orang disekeliling yg pernah alami kongsi cerita dengan aku..so aku nak bgtau kenapa kita selalu ditimpa masalah... bagaimana mahu selesaikan masalah?


“...Barangsiapa yang bertaqwa kepada ALLAH nescaya DIA akan mengadakan baginya jalan keluar dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada ALLAH nescaya ALLAH akan mencukupkan (keperluannya).” (Surah a-Talaq: 2-3)


ok sebelum kita PERSOALKAN kenapa aku ditimpa malang.. kenapa aku ??bukan orang lain..kenapa dan kenapa?? sampai bila kita nak persoalkan?? jadi buat checklist ni dulu baru persoalkan:


1) sudah terbayar NAZAR yg anda buat??
2) sembahyang 5 WAKTU ..cukup?
3) PUASA anda cukup?kalau tak sempat ganti ni..
 4) kepada yg telah layak untuk bayar zakat..sudah bayar ZAKAT??
5) sudah BAYAR HUTANG kepada org yg bagi hutang?
6) sudah minta maaf dengan KAWAN2? tak salah kalau minta maaf dengan org yg kita tak buat salah pon..
7) sudah minta maaf dengan ibu bapa??
8) sudah memaafkan orang lain?
9) sudah buat SOLAT TAUBAT?


haaa..kalau semua yg tersenarai kat atas ni anda dah buat tapi tetap dilanda musibah.. jangan bimbang dan risau.. anda orang2 yang bertuah..anda telah dipilih oleh Allah untuk menerima sesuatu yg lebih HEBAT suatu hari nanti..sebenarnya setiap kesusahan,sakit, atau kerugian yg berlaku kepada manusia itu ada hikmahnya.... Allah mahu kita kembali mengingati Dia..sesetengah manusia yg kecapi kejayaan itu ini selalu lupa SIAPA yg beri kejayaan itu.. jadi, Allah cuma beri peringatan KECIL je tu.. untuk kita kembali mengingati, memohon dan menyayangi Dia..Sesungguhnya Allah tidak akan menguji hamba-Nya melampaui kemampuannya.. jadi,teruskan berdoa untuk dimudahkan segala urusan ..in sha allah



“Kami tidak membebani seseorang melainkan menurut kesanggupannya, dan pada sisi Kami ada suatu kitab yang membicarakan kebenaran, dan mereka tidak dianiaya.” (Surah al-Mukminun: 62)



 “Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”(Surah al-Insyirah: 5-6)

tips: doa doa pelindung diri



assalamualaikum  hai semua.. kalau sesuatu yg buruk berlaku kepada kita yg juga manusia biasa ni..selain daripada seni pertahankan diri macam silat,karate..taekwondo... takkan nak guna senjata macam pistol,senapang..bla bla tu kann untuk selamatkan diri betul tak?? jadi aku nak share sikit lah .. ada satu perkara paling mudah untuk kita bawa kemana sahaja untk selamatkan diri kita ni... setiap kali kita kluar rumah, sebelum tido, berjalan seorang diri..amalkan tips ni.. senang jer..

# baca al- fatihah
# baca 3 kul..tapi bukan kul kul kul macam tu (ketuk kepala dgn periuk kalau buat mcm tu) haha tapi baca surah al-nas,al-falak dan surah al-ikhlas..
# kemudian tiupkan ke telapak tangan dan akhir sekali sapukan keseluruh badan
#  buat sebanyak 3 KALI

selama ni aku amalkan bacaan2 ni bila nak kluar rumah..eventhough rasa takut tu tetap ada kan.. tp alhamdulillah aku rasa selamat sgt.. ye la..kita baca ayat2 Allah sebagai pelindung.. maknanya kita minta tolong Allah la kan untuk melindungi kita.. jangan pula korang baca mantera itu ini.. KHURAFAT tu.. nauzubillah..


ada sebuah kisah di mana 2 org perompak mahu merompak seorang gadis yg sedang berjalan seorang diri di kawasan yg agak gelap..semasa mereka cuba mendekati gadis tadi.. mereka ternampak ada dua lembaga berada di kiri dan kanan si gadis itu...dua dua berbadan tegap dan besar.. mereka terus lari ketakutan.. bila ditanya gadis tadi..apa yg menyebabkan kamu tidak jadi dirompak..?lalu dia mnjawab," saya cuma membaca al-fatihah serta surah-surah 3 kul sebelum kluar rumah tadi " ..

 nak bg doa tambahan ....DOA ELAK SANTAU..


ada lagi tambahan doa2 untuk ELAK SIHIR..ATAUPON JAUHI SIHIR
 (sumber: rncangan semanis kurma )

jika anda BELUM TERKENA SIHIR dan mahu untuk mnjauhinya.. baca:

1) surah al-nisa' ayat 88
2) surah yusuf ayat 64

jika anda terasa ada ORANG YG MAHU MENYIHIR ANDA ATAUPON MUSUH ANDA...baca :

1) surah al-aaraf ayat 118-122
2) surah toha ayat 69

#baca didepan orang yg ada ugutan mahu menyihir anda ..

jika SUDAH TERKENA SIHIR dan mahu MEMBATALKAN SIHIR.. baca :

- surah yunus 81 dan 82


p/s :kita selalu mengingati dan menasihati untuk jadi yg lebih baik..in sha allah :)

Thursday, 24 January 2013

apa kelebihan berselawat?

haii..assalamualaikum..SALAM MAULIDUR RASUL semua.. wahh seronok kan..seronok apa??seronok dapat cuti??tahukah kita tarikh keramat ini tarikh apa?? hermm tarikh ini di mana NABI MUHAMMAD s.a.w di lahirkan.. kita sebagai umat nabi haruslah sentiasa mengingati baginda sepertimana baginda juga mengingati umatnya.. tahukah kamu bahawa semasa nabi menghembuskan nafasnya yang terakhir.. baginda tidak meminta kepada malaikat untuk ditangguhkan dulu ..tetapi baginda masih sempat menyebut UMATKU UMATKU.. lihat??!! baginda begitu sayang kepada kita umatnya.. baginda seorang nabi yang sangat baik.. sangat rendah diri masih ingat kepada kita umatnya walaupun tidak pernah melihat kita..tetapi kita ?? apa yg kita lakukan untuk baginda yang sudah tiada?? maka dengan itu BERSELAWATLAH !!banyak kelebihan berselawat ni..antaranya

banyak kelebihan2 berselawat kawan2.. antaranya :

1) menjadi penyebab doa dan amalan baik diterima Allah

2) boleh menghapuskan dosa

3) jaminan untuk mendapatkan rahmat Allah dunia dan akhirat serta syafaat nabi s.a.w

4)menjadi benteng sifat munafik dan kafir 

5) selamat dari huru-hara hari kiamat

6) salah satu amalan yang paling utama

7) tiket untuk mudah memasuki SYURGA..

8) menggantikan sedekah jika kamu tidak mampu bersedekah dengan duit..

9) dikasihi nabi dan turut serta mendampingi nabi di syurga nanti

10) hati menjadi lebih tenang

11) wajah bercahaya


# Rasullullah s.a.w telah bersabda : "di mana sahaja kamu berada berselawatlah kepadaku, nescaya selawat itu sampai kepadaku.. (Riwayat al- Tabrani daripada husain bin ali r.a)


Cuba amalkan ini juga dan lebih baik share kan kepada orang lain:

Setiap lepas solat fardhu.

1) Istighfar 11x
2) Selawat 11x
3) Al fatihah 1 x
4) Al-ikhlas 3x
5) Subhanallah 33x
6) Alhamdulillah 33x
7) Allah Huakbar 33x
8) Kursi 1x

Sebelum tidur.

1) ambil wuduk
2) kibas tilam dgn kain atau selimut sambil selawat, buat secukup rasa jgn sampai hancur tilam  tu
3) tidur mengiring ke kanan. minta maaf dan maafkan semua org yg pernah buat salah dgn kita.
4) baca bismillah........ 21x sambil niat Allah lindungi kita dari gangguan jin dan manusia yg berniat jahat.
5) baca surah al-ikhlas,al - nas, al- falak
6) baca ayat kursi..hafalkan? kalau tak cari buku ok..
7) baca doa tidur "bismikallah humma ahya wa amut"
8) semburkan ke telapak tangan dan sapukan keseluruh badan *elak disihir atau didekati syaitan in sha allah..
9) bila semua dah settle, tetapi tak boleh nak lelap, zikir lah Allah Allah Allah. mula-mula guna mulut (ada suara, perlahan). lepas tu dlm hati le kalau mulut penat..kalau boleh selawatlah sampai tertidur pon takpe.. heeehe








Sunday, 20 January 2013

jin berjubah? biar betul...

 




assalammualaikum..haihh seram sejuk pulak nak cerita.. nak cerita ke? tak payah la.. hee..kbai..
haa..korang baca lagi ea? nak tahu la tu kan.. ok ok..aku cerita la ni.. aku sbnrnya baru balik dari kg..baru smpai ptg tadi dlm pukul 6.30pm... 3hari ni satu family takde kat rumah. ..KOSONG ~ bila kitorang smpai rumah..mcam biasa la kluarkn brg2 dlm kreta.. kmas2 smua.. then tepat pkul 7.30 pm..aku naik atas nak smyg maghrib la kan.. then aku lalu kat bilik abg aku..(abg azfar) *eh! abg aku dah balik kot dari bndung.. nak kacau dia la..aku pon g ttup pintu dia..tp selalunya aku msti tegur dia tak pon terjah dari blkg..haha..rutin adk bradik.. tp kali ni aku mcm tak nak tegur pulak rasanya..so aku main2 ttup pintu je la.. pastu aku ckp ngan mak aku..

      me: mak,abg far dah balik.. nmpak dia kat bilik td..tgk kaki dia mcam pakai jubah..nak pg surau kot tu..
      
      mak: eh dah balik?pakai jubah? *tak pernah budak ni pg surau pakai jubah..
     
lpas smyg isyak,kitorang macam biasa mkn2 dpan tv.. then mak aku tnya abg aku lg sorang (abg faiz)
   
      mak: faiz,azfar dah balik?
    
     abg faiz: eh blom la mak.. dia dari tadi tak balik lg..kak zai ada la dtg. . kitorang tak naik atas pon.. kat dpan tv je dri tadi..

      kak zai: aah..mane ada kak zai naik.. kat sini je dari tadi..

     mak: eh ila ckp dia nmpak azfar kat bilik pakai jubah..

     abg faiz: ila.. sini kjap.. kau masuk rumah tadi bg salam tak? pg kluar balik bg salam..ntah kau nmpak apa ntah tadi..kau bawak jin balik rumah la tu..

     me: mak..btul la ila nmpak kaki dia tadi.. pastu ila gurau2 ttup pintu.. *aduh.. biar btul ni.. jgn la aku bwak balik bnda2 tu..nauzubillah. .ya allah selamatkanlah kluarga kami..fuh fuhh

aku naik bilik abg aku balik ngan anak sedara aku (sofwan) ..aku tgk bilik gelap.. oh dup dap dah ni.. mcm2 dah aku pkir.. korang rasa aku nmpak apa tadi?tiba2..ank sedara aku ckp..

   sofwan: ucu,wan rasa wan tau sape kat bilik ateh tadi.. tu umi la.. dia naik kjap tadi..

   me: *pandang abg faiz ngan kak zai

  abg faiz,kak zai: ketawa terbahak2...

#rupanya yg aku nmpak kaki mcm pakai jubah tu kakak aku yg pakai kain..tp aku nmpak mcm jubah.. haha.. lain kali pakai spek ila..padan muka setepek! haih.. ni la nasib ank bongsu yg selalu dikenakan abg2 ngan kakak sndiri..
  

Thursday, 17 January 2013

DUIT vs KAWAN

assalammualaikum semua... so what im going to share is about knowlegde..knowledge is such a precious things to human..kalau manusia tiada ilmu walaupun sekecil kuman.. hurmm senangla dia ditipu org sekeliling.. org cakap apa pon smua dia percaye.. eh tak bagus tu.. tu kira lurus bendul.. bila kita ada ilmu..kita dapat bezakan apa yang betul dan apa yg salah..

memang tak smua org pandai.. aku tak cakap berilmu tu mstilah pandai.. tak sama sekali.. kita boleh dpt ilmu dari bnda2 disekeliling kita.. hurmm erti kata lain.. EXPERIENCE IS THE BEST TEACHER.. jadi korang2 yg masih muda ni.. try to grab opportunity kat luar sana tu.. bergaul dgn kawan2.. contact yg jauh mahupon dekat.. tgk berita.. join kelab2 yg aktif2.. jadi ajk itu ini.. secara tak langsung..u also grab the experience as well.. it is really good for you.. zaman skrg ni macam2 manusia kita kena hadapi..yg paling bnyak adalah manusia PENIPU.. nauzubillah.. tapi kalau korang pernah ditipu..jgn sedih.. itulah pelajaran pertama..kedua atau mungkin yg terakhir..jgn biarkan perkara yg sama berulang ok..

hermm..bila ckp pasal kna tipu ni.. aku nak share sikit.. thun pertama aku brgelar sbg plajar universiti.. aku diuji dgn MLM....also known as  MULTI LEVEL MARKETING.. haaa.. MLM ni kira macam korang kena join group ni bila ada upline tarik..then korang kna cari org bawah a.k.a downline..kalau korang ada downline..duit korang akan jd berlipat kali ganda..smakin ramai downline.. peh kaya la kan..
pada mulanya aku dipujuk seorg kakak yg juga senior skolah aku dulu..dia la yg perkenalkn kat aku MLM ni.. kira nak amik aku jd downline dia la ni.. sbb dah knal lama aku pon pecaye la kat dia tp tak sangka dia buat mcam ni kat aku.. MLM ni org yg dah bkerja permanent pon sanggup brhenti. .mmg dapat duit bnyak.. but u need to give full of commitment on that.. so how about ur studies and all that? kadang2 kau kna PONTENG KELAS untuk attend those meeting yg diorang buat.. tak ke dah rugi masa kau ? pastu bila tak dtg kelas..dah taktau apa yg lecturer ajar last class.. so aku decide memang taknaklah kna repeat paper semua.. aku bljar untuk masa depan yg cerah bukan gelap.. 

mula2 lg aku dah trpedaya dgn diorang yg kononnya dapat duit beribu2 dalam seminggu sebulan.. aku pon invest la sikit untuk jd downline tuh.. sikit? ermm bnyak jugak sbnrnya . ohh sedihnya.. sumpah mnyesal sgt.. family ada nasihat awal2 tp aku degil sbb aku pecaye gila senior aku tuh.. bila pikir balik..i dont want to ruin my whole life sbb nak dapat duit bnyak tu..sbbnya aku rasa aku kna korbankan satu .. at last i made one good decision. . stop.. i choose to quit . diorang tu mmg betul bwak kreta besar2 smua..tp itu bukan hak milik diorang..pinjam je tuh.. diorang just nak tunjuk je kat 'mangsa baru' yg diorang betul2 dah brjaya KONONNYA..duit aku tu..lesap macam tu je.. huwaaa.. aku mnangis pon tak guna..
last2 aku pikir positive mungkin ni la pengajaran dan pengalaman yg aku kna tahu... kita takkan nmpak bnda2 ni smua kalau prkara tu tak kna batang hidung sndiri.. *haa macam ni la aku positivekan diri ni.. haha.. tapi kan.. kakak yg aku ckp td tu langsung tak contact aku bila aku stop..patut ke dia buat macam tu.. kalau dulu nak pujuk aku jd downline dia siap blnja mkn.. text hari2 bg smngat jgn putus asa..then skrg? ntah mne mnghilang..benci pulak aku dgn org yg sanggup gadaikan persahabatan hanya untuk dapatkan DUIT.. 


so ..in a conclusion u must have some knowlegde to face people and to protect yourself from being a victim to the liers... kadang2 kawan paling rapatla musuh dalam selimut..hati hati!!! jadi kena blajar dari org yg brpengalaman.. banyakkan brtanya and the most important listen to your own family..kalau diorang kata jangan tu kira janganlah degil nak buat jugak..diorang tu mkn garam lebih dari kita.. kan.. thats all. . baii.. *kenyit2 mata sikit..heee