Friday, 17 March 2017

TRIP REVIEW : 6D5N Seoul, Korea

Hai assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca-pembaca hakak yg setia.. macam biasa.. bila ada trip baru.. baru lah ada new post.. hakak dah busy tak macam dulu banyak masa untuk blogging.. ni pon curi-curi masa je ni.. kang ada yg tanya pasal korea. dah kena explain bnyak kali.. heheheheh 
first of all mesti korang nak tau bajet yeee... 

BAJET ALL-IN ONE (with tour guide)

Ni tour guide kitorang.. Wan a.k.a Jeroong wia.. traveller solo ni.. bertuah dapat dia jdi tour guide..
bnyak pengalaman yang dia share.. 
RM1899

1. Tiket flight 
2. 24 guesthouse 
3. Breakfast + lunch 
4. tiket (ferri+Nami island+gyeongbokgung village+entrance fee ski resort ) 
5. Hannok village (masuk free)
6. Gyeongbokgung village
7. Nami island
8. Namsan tower (masuk free)
9. Ittaewon (masjid kan..mestilah free heheh)
10. Elysian ski resort 
(17-22/2/17)

11. Tukar duit (shopping + makanan tambahan+ sledding ski resort)
: RM 800 ( 200,000 ₩)

Kitorang pg ngan tour guide.. jadi takdelah itinerary yg aku boleh cerita sangat..banyak tempat yg kitorg pg.. kitorang follow jee tour guide.. sampai tak sempat nak jot down nama tempat tu.. yelah excited sangat.. kah!

DAY 1 
(6 hour in flight) 
Here we gooo !
DAY 2
Namsan Tower 





Myeongdong 

untuk pengetahuan korang.. kat sini memang SYURGA KOSMETIK.. banyak gila kedai2 macam etude house.. nature republic, face shop.. skinfood, innisfree ... macam2 lagi... rambang mata jugaklah nak beli face mask harituu.. tapi aku akan cari nature republic je.. sebab memang guna face mask diorang.. and recommended .. 



ni dia... peminat setia kpop... jumpa patung pon boleh cair dah.. =P 

Budget summary (ni barang2 yang aku beli yee) :
Face mask 
20 keping (2015) : 30,000 ₩ = RM100 (ni masa aku survey before pg)
60 keping (2017) : 40,000 ₩ = RM 160
120 keping (2017) : 60,000 ₩ = RM 240
*korang carilah face mask yang sesuai dan berbaloi2.. banyak pilihan.. dan pilihan ditangan korang.. hheheeh*

Face mist 
Nature republic : 5,500 ₩ = RM 22

Namdaemun  
Okayy.. tak sah lah kalau berjalan tak cari hadiah kan.. so kat namdaemun ni tempat korang boleh cari cenderamata.. cendarahati... buah hatii... eh ehh ehh  hahaha banyak gila kedai2 jual t-shirt I LOVE KOREA.. keychaiinn.. beg tangann.. semua lah.. u named it.. smua ada... kalau takde bukan salah aku.. salahkan diorang .. nape tak jual.. hahahaha 

kitorang borong ngan ahjussi ni.. sebab t-shirt yg dia jual nmpak berkualiti.. harga tetap sama macam kedai lain.. 
Budget summary : 
T-shirt I LOVE KOREA  3 helai (black/grey/white) : 10,000 ₩ = RM 40
keychain biasa (10-12 keping) : 6,000-7,000 ₩ = RM 24-28
magnet fridge (10 keping) : 7,000 ₩ = RM 28
wallet : 10,000 ₩ = RM 40
Seaweed
Kimchi seaweed (18 paket kecil) : 10,000 ₩ = RM 40
Original seaweed (18 paket kecil) : 15,000 ₩ = RM 60 (ni aku tak sure.. tapi dia mahal skitlah dari perisa kimchi)

DAY 3 
Nami Island 
ahaaaaa tempat wajib pg yeee ... takyah cakap banyak tengok gambar je lah k.. 


kalau datang nami island.. cari kedai ni.. smua mkanan korea dia boleh masuk tekak melayu kita.. sedap.. tak tipuu)


Budget summary : 
Tiket Ferri : 8,000 ₩ = RM 32
Basikal : 4,000 ₩ = RM 16 (ni aku tak naik pon.. sebab tak jumpa kaunter. *facepalm* )

DAY 4 
Hannok village 
Annoyed prince back theree.. 
cara pkai hanbok secara free  hahaha

Gyeongbokgung village
Model tak berbayar 1 
Model tak berbayar 2 kahkah
Ittaewon  

kat Ittaewon .. korang senang nak cari kedai makanan halal..bnyak jugak kedai makanan arab..
dan kedai runcit.. inshaallah tak ragu2 nak beli barang dapur yee... 
DAY 5 
Elysian guncheon ski resort 



Acah-acah magazine cover sangatt.. hahahaa
Budget summary : 
Entrance fee : 3,000 ₩ = RM 12
Kasut ski : 10,000-30,000 ₩ = RM 40-120
Sledding : 15,000 ₩ = RM 60

DAY 6 

balik key ell . yeayyy so kat sini nak share lah sikit.. kitorang guna WIFI TRAVEL ni.. berbaloi-baloi .. wifi dia laju kemain.. kat mana2 pergi pon still boleh connect.. cuma kalau member2 dah jauh (1 km away maybe) dari aku (pemegang router ni) tak dapat dah lah diorang connect hehehe

Rm 15 sehari (sharing with up to 5 person )  : Rm 3 per person  
(ada promosi and limited time .. so kna pg laman web dia sndiri k.. )

1. WIFI TRAVEL 

satu lagi nak share.. aku kalau dalam aircond terlalu lama. kulit akan cepat kering.. tapi kat sana (korea, musim winter -4 degree .. haaha specific sikitt ).. aku jumpa solution how to retain my skin from getting dry.. and i applied these skin care products during my trip... paling best face mist tu lah and plus.. malam2 aku akan pakai face mask..  hehehe 

2. MY SKIN PROTECTION 


Step :
1. Moisturizer (safi aloe vera)
2. Sunscreen (sun play clear water , SPF 60) 
* jangan ingat musim sejuk korang tak kna sunburn yee.. cuaca memang sejuk.. tapi matahari tetap memancarkan cahayanya tanpa belas kasihan (amboi ayatt )
3. BB cream foundation (silky girl)
4. HD Compact powder / bedak tabur Johson baby 
5. Lipstick + lipbalm 
6. Face mist (nature republic)
*Untuk bg apa yg korang pakai tadi tak bercapuk dan kekal lama.. 
7.Losyen (pkai kat tgn dan kaki) 
8. Wet tissue (for make up removal)

*nampak bnyak kan kena pakai.. biasalah kulit aku ni senang sunburn.. kena rajin lah sikit ..hmmm *

3. BARANG KEPERLUAN
 (KENA ADA DLM BEG GALAS)

1.Hot pack (kalau beli kat malaysia.. beli kat daiso tapi tu pon tak rasa sgt), smpai je kat sana.. korang terus cari kedai ala-ala mcm 7e tu.. korang cari hot pack yg ada gmbar askar tu (contoh) yang tu tahan lebih lama .. 10-12 jam tahan dia.. so takdelah korang menggigil kesejukan.. 
2. Energy bar .. korang boleh lah penuhkan beg korang ngan makanan ringan.. tapi aku recommend bawak coklat lah.. sbb coklat boleh hilangkan rasa lapar tu sekejap.. sementara nak cari kdai makan.. 
3. Air masak.. kalau boleh isi dalam flask lah.. bg air panas kite tu tahan sikit.. 

Tambahan : 
- baju hujan yang mudah lipat dan ringan (rm5 je kat giant/7e/daiso) 
- Botol air pkai buang.. untuk korang guna masa masuk tandas / ambil air sembahyang .. biasalah kat korea tandas diorang takde paip.. tak mesra wudhuk lagi.. paham2 lah sndiri.. huhu
- adapter (beli yang universal punya ye.. jenis yang hujung dia bulat)
-Kompas (disarankan bawak bnda ni.. supaya korang tak gelabah nak cari kiblat.. yelah nak tanye org tak reti cakap kan.. aku lebih percaya kompas manual dari kiblat dalam phone tu.. kdang2 tak betul.. dan kadang2 internet takde.. hahaa )

4. PAKAIAN HARIAN (winter )
1. Inner (aku bawak 3 helai untuk 6 hari)
2. heattech (1 helai )
3. seluar tight (1 helai)
4. Pakaian harian ( 3 helai , lagi minima lagi bagus. kan pakai winter coat kat bhgian luar nnti .. so tak nmpak pon baju korang ni.. buat berat beg jee bwak bnyak2.. hahaa)
5. Seluar jeans (2 helai)
6. baju tido plus seluar tido (dua pasang)
7. winter coat 


5. RECOMMENDED FOOD (HALAL + SEDAP)






sapee suka makan dan suka texture roti croissant tu.. haa ni memang taste korang.. (bcoz i love it too heeee)


Tu jelah yang aku dapat share ye kawan-kawan.. tapi lepas ni kalau 
nak pg sndiri pon boleh je.. banyak apps yang best2 untuk subway .. 
dan bgtau tempat2 menarik kat korea... 

1. Korea subway
2. Halal korea 
3. Korean english dictionary (lg untung klau korang boleh berbahasa korea) 

oh lagi satu.. kalau nak naik subway/ktx/bus diorang.. korang kna topup kad macam touch n go.. tapi kat sini panggil T-Money .. pastikan dlm tu ada duit 1,000 ₩ dan keatas.. tapi jangan risau.. kat sana banyak kaunter untuk tambah nilai.. akhir skali bila korang nak balik malaysia.. korang boleh redeem balik duit dalam kad tu .. smua just guna mesin ye...

Currency ( on January 2017 ) :
1,000 ₩ = RM 3.8


SEKIAN... 


Tuesday, 20 September 2016

TRIP REVIEW : Tempat menarik di SABAH (7H6M)

Assalamualaikum semua.. salam sejahtera ... memandangkan ada yang bertanya mengenai trip aku ke sabah haritu..so, aku terangkan dalam blog ni jelah ye.. penat nak terang kat sorang2.. First of all, trip aku banyak di sponsor oleh kawan aku sndiri (bermalam dua hari di sandakan + transport for one week trip)..sebab tu kot kitorang pg 7 hari and bajet pon kurang sikit lah..(kami satu group masih lagi student. so, bajet pon bajet student lah yee ).  hahaha so, korang boleh pilih destinasi mengikut kesesuaian korang tau..


Aku mulakan dengan bajet yang kitorang spend for the whole one week (7 person in a group):

Tiket flight AirAsia : RM280.33 per person (return ticket)
Sandakan 
Shellout at Dad's Kitchen : RM75 for 7 person
Muzium Batu Tulug : RM2 per person
Makan durian + buah tarap tepi jalan : RM12
Semporna
Chalet Warisan Tampi-tampi : RM150 per night
Sewa boat + snorkel : RM570 for 7 person
Ranau
Tawai Rainforest Camp : RM3 per person
Tagal Fish Spa : RM5 per person
Kundasang
Hounon Ridge Farmstay & Camping : RM190 per night
Desa Cattle Dairy Farm : RM3 per person
Kundasang War Memorial : RM2 per person
K.Kinabalu
Kinabalu Park : RM3 per person
Promenade Service Apartment : RM274 for 3 nights
Makan-makan + masak-masak : RM240
Total fuel (one week)
Fuel : RM218+-

Total expenses (exclude flight ticket): RM1855 (RM265 per person)
p/s : expenses tu plus minus je ye part makan-makan + fuel tu. Sebab tak berapa ingat sangat. Rasa part makan tu lebih lagi.
Kredit to bendahari of our group : Fatima zahara (cantik manis orgnya ..pffftt )

Okay dah boleh tau kan bajet sikit2.. skrg aku nak bgtau pulak tempat2 menarik yang kitorang pg ...tp, sebelum tu meh nak tunjuk sikit peta sabah.. 
Okayy.. first thing first nak bgtau yang sabah ada bnyak airport (please refer to the map attached : Labuan, Kota kinabalu, Kudat, Sandakan, Lahad datu dan tawau) so korang kena pilih airport yang dekat dengan tempat korang nak tuju... nak bgtau awal2.. dari satu destinasi ke satu destinasi lain, tempat dia bukan dekat2 tau.. mengambil masa 2-3 jam jugak ada yg lebih 3 jam pon ada.. so, be wisely to choose your arrival aiport okay..perjalanan kami bermula dari :
Airport Sandakan > Sandakan (kinabatangan) > Semporna > Sandakan (kinabatangan) > Ranau > Kundasang > Kota kinabalu > Airport K.Kinabalu

SANDAKAN 
kitorg ke sandakan ni sebab ni hometown kwan kitorang (kinabatangan).. and kitorang decide nak snorkelling di semporna .. so sandakan jadi tempat kitorang transit sebelum ke kota kinabalu. meh tgk kitorg pg mana dan makan apa.. herherr

Muzium Batu Tulug 
Kat sini kena mendaki sikit. tapi ada tangga disediakan.. and kalau nak naik kena pakai kasut lah ye.. 
Dari atas ni kita boleh tgk pemandangan yg cantik
(semestinya tmpat di sabah semuanya cantik2 so tak rugi lah berpeluh menapak naik atas ni)
Selepas
Buah durian merah. agak rare kan.. hanya di sabah ja bah..
(Buah ni takde rasa. memang kena masak sambal baru sedap. pastu makan dengan mee atau dengan pisang penyek)
Pisang penyek . (homemade)
Buah tarap
(buah ni macam buah cempedak. tapi bersaiz kecil dan manisss )

SEMPORNA
Chalet Warisan Tampi- Tampi 
Kitorang stay kat sini satu malam sebab dekat dengan pulau yg kitorg nak pg 
Kena naik jambatan ni untuk ke homestay 
Ni ruangan depan homestay. ada tempat mandi ( kalau nak mandi tmpat bersih u have to pay Rm1)







Pulau hopping
 (Bohey Dulang + Sibuan + Mentabuan) 
kitorg sewa satu boat ni (RM 570 termasuk aktiviti snorkelling + makanan ikan)
nama boat:  "sexy lady"

1. BOHEY DULANG
Nak bgtau awal2.. trek untuk naik ke atas sepanjang 500 m - 600 m tau..
(mohon tabah naik atas ye.. )

"Difficult journey often leads to beautiful destination"
(ada pulak org lain interrupt kat blkg. acah2 relationship goals gittew)
Cantik kannnnnnn .. kena tgk sndiri baru puas. herherr. 
 2. SIBUAN + MENTABUAN 


Benda yang aku tak penah tgk dan pegang selama ni.. korang kenal tak ?
yes, tapak sulaiman.. banyak kat pesisir pantai tu.. tapi jangan simpan dan bawak balik pulak hokey
pusing2 pulau dengan abg jo . ehh bukan abg jas..kihkihh 


Nota kaki: kitorang spend masa untuk pulau hopping ni dari pukul 8 pagi smpai pukul 2 pm. lama kan.. mana lah tak sunburn ..hahaha ..  ahaaa , ada aktiviti bg ikan makan jugak tau.. unfortunately kitorg takde goPro untuk capture moment2 dan ikan2 yang cantik tuu.. :( 
OH yee. ada satu lagi pulau mabul namanya.. tapi kitorg tak pg sbb jauh sikit dari sini.. so taktau balik pukul brapa nnti.. kalau korg nak ke mabul.. korang pg mabul je.. takyah pulau hopping mcm ni.. kat mabul pon boleh snorkelling juga tau.. 

RANAU
Tagal Fish spa 
"Selamat datang ke Tagal Sg. Moroli " - kata pegawai upahan itu
Ikan kat sini dah besar2. kalau kecik macam kat spa tu berani lah jugak nak masukkan kaki .. hmmm
KUNDASANG
1. Hounan Ridge Farmstay & Camping
Perjalanan untuk sampai ke tempat cantik ni bukan mudah yee.. 
jalan dia berbukit bukau dan berliku-liku..disarankan korang ada guidance dari member lelaki atau org yang biasa dgn jalan kat sini.. (manalah tau kereta stuck tgh jalan.. dah susah nak cari bantuan..always be extra careful yeee semua)
Kredit to : Fb destinasi percutian
Kredit to : Fb destinasi percutian
Kredit to : Fb destinasi percutian

separuh muka ditutupi cahaya matahari . so nmpak lah kan kalau korang kluar lmbat . matahari dah terpacak dah ..tak dapat tgk kabus acah2 macam kat cameron tu.. nasihat aku... bangun awal... keluar awal tgk pemandangan .. heeee
2. Desa Dairy Farm  





Kredit to : Google
(sedap sgt aiskrim dia smpai lupa amik gamba sendiri. heeee) 
Nota kaki : kat sini ada pelbagai dessert disediakan untuk korang cuba
spt: susu kotak, yogurt dan aiskrim

3. War Memorial park




Nota kaki : kat sini banyak sejarah di zaman peperangan dulu.. masa kami pg ni hari kemerdekaan ..so dapatlah kitorg flashback dan mendalami sejarah malaysia.. hahaa (acah-acah jee tuu. sedangkan masa kat sekolah dulu time subjek sejarah semua tido. hahaha)
KOTA KINABALU
1. Pasar Filipina 
Kraftangan .. boleh beli untuk yg tersayang.. hahaa
syurga seafood . nyummmm
Mutiara sebenar dalam shell tu.. selama ni 
aku ingat satu shell..satu mutiara herherrr 
#TravelMoreLearnMore

2. Kinabalu Park 
Kat sini checkpoint untuk mendaki gunung kinabalu.. siapa kaki hiking.. ni lah tempat anda .. heee




3. Shellout homemade
Nota kaki : First attempt masak shell out.. kat tmpat org pulak tu . hahaaResepi kitorg google jee boleh tgk kat sini (http://cinta-caramel-latte.blogspot.my/2016/01/resipi-shell-out-yang-confirm-sedap.html) ..balik dari sabah . mak suruh buat kat rumah pulak.. tapi aku tak ikut sebiji-biji resepi dalam ni.. kena kurangkan atau tambah mengikut citarasa masing2.. 

Rasanya tu je lah coretan dan pengalaman mengenai sabah yang aku boleh share.. anything nak tanya boleh tanya kat komen eh.. atau korang boleh juga baca blog kawan aku ni (http://sukasukisuku123.blogspot.my/2016/09/sabah-7-hari-vs-7-pengembara.html) siap itinerary lagi dia buat (aku malas sikit..  and lebih suka konsep "biar gambar berbicara." gitewww) OKBAI habis dahh ..