Sunday, 19 November 2017

TRIP REVIEW: Tempat menarik di JOGJAKARTA (5H4M)

Assalammualaikum and hello to my loyal readers.. ada ke??kalau ada thank yoouu korang stay setia baca entri aku dari dulu smpai skrg..hehhee .. okayyyy macam biasa aku takkan bebel pnjg..dan memandangkan ramai pulak yg tanya pasal trip aku haritu.. sorry guys.. aku sibuk ngan hal2 lain smpai tak update2.. jgn merajuk hokeyyy...  meh nak bgtau itinerary for those yg minat beautiful nature hunting like me and my friends.. (trip ni tak sesuai untuk warga emas dan kanak2 ye kwan2.. sebab tempat2 dia semua jauh2 dan challenging.. tapi kalau ada yg suka dgn aktviti2 yg kitorg buat .. sila teruskan niat anda hehehe)


BAJET  
Flight tiket (return): RM250
SPEND: RM 645 = Rp 2,000,000
(currency on 8/2017 : RM 323 = Rp 1,000,000)

 "Spend" ni termasuk:
 1) Supir: Rp 450,000/day (mas jimmy) contact: boleh komen kat bawah kalau nak.. so mula2 dulu.. kitorg dah sediakan iti.. lpastu bncang dgn supir.. supir akan suggest mana nak pg dulu .mana yg sesuai pg waktu trtentu.. so follow je..supir lebih tau. Tmpat dia kan. Heee
        2) Simkad three/3: Rp 50,000/3GB (not really recommended sbb tak
       laju.. tp kitorg siap boleh share 3 org (android users).. yg iphone takleh buat
    internet sharing so kna beli sorg satu simkad.. kalau nak lg jimat sila guna wifi  hotel.. haha so aku recommend guna simpati/telekomsel kalau korg stay hotel takde wifi)
  3) Hotel The Grand Palace: Rp 372,000/person untk 5D4N (dua bilik)
      (kat sini lah baru dpt merasa dduk hotel 3 bintang..klau kat malaysia tak
         mampu hahaha *nanges)
4) Shopping : tak dpt shopping pon sbb tukar duit cukup2 untuk makan dan
   smua entrance fee di bawah
5) meals : bnda wajib ni.. lagi2 try mknn traditional kat jogja ..
6) aktiviti di bawah (ada yg kitorg tak pg .. tapi aku saja selitkan supaya korg tau ada tmpat lain dari tmpat2 yg viral kat fb heheeh)

Hotel the grand palace.. thank you for the great servis :)
ITINERARY 5D4N JOGJAKARTA BACKPACKING TRIP 
 7-11/9/17
Tips: sebelum tu korg kna tau..indonesia kerja 6 hari tau.. hari diorang cuti/libur pada hari ahad..
so pndai2 lah plan supaya tak terkena waktu org tgh cuti..mesti ramai..hehee

Additional tips: kalau korg nk guna servis fotografer kt sana. Mostly diorg akan tanya "ada fon android?" Untk senang transfer gmbar

DAY 1
KALIBIRU

 entrance fee: Rp 5,000/person
Car: Rp 1,500/car (kitorg 6 org naik kereta avanza)

Gambar grouping (54 gambar): Rp 200,000 
 




DAY 2
GOA PINDUL 

Masa perjalanan:2 jam
Entrance fee: Rp 20,000 (Tips: kalau nak free kna dtg before 8 am 
Aktiviti: 1) water rafting (tak ingat brapa rupiah)
             2) cave tubing (tak ingat jugak)
   





nota: dulu aku pernah pg trip ke jogja (universiti trip).. dan masa tu aku main water rafting lg best lah dari cave tubing ni.. boleh tgk entri yg ni http://iellakylla.blogspot.my/2014/03/trip-to-jogjakarta-indonesia.html

GOA TANDING 

Masa perjalanan: 10 minit dari goa pindul
Entrance fee: Rp 200,000
Aktiviti: Boat rafting, cave tubing,water rafting
Free: siap dpt lunch bakso+air syrup and massage lg... tempat ni sunyi je masa kitorg pg sbb tak tau.. and takde bajet untk main kat sini..so aku dah bgtau korg..korg pg lah try eh..





PANTAI KUKUP

Entrance fee: Rp 10,000/person
Aktiviti: kat sini tak boleh mandi tau kawan2.. ni laut sempadan indonesia dan australia (also known as indian ocean) manelah tau ada shark do doo tersesat tak ke naya..  . 
what i really love about this ocean is air dan angin dia sejukkk.. bestttttt.. 
(in fact i dont really like ocean that much.. but this ocean buat i impressed okayy haha)


 PANTAI TIMANG

Entrance fee: Rp 10,000
 Untuk naik ke tempat lee kwang so (running man) main gondola tuu.. hahaha for those yg tak familiar lah kann..korang ada dua choice.. satu naik jeep (taktau brapa Rp).. satu lg naik ojek/motor (60,000/person).. kitorg dapat pilihan kedua which is naik ojek.. ni risiko sikit sbb jalan dia tak brapa cantik dan saaaanngatttt lah berbukit bukau.. so ermm mmg kenangan tak dpt dilupakanla naik ojek pg sini.. taknak naik dah >,<
Aktiviti: 1) Gondola : Rp 200,000
                                          2) Tali jambatan(jalan kaki) : Rp 100,000



WISATA MANGUNAN & PINUS PENGGER

Entrance fee: Rp 2,500
Picture price (2 keping) : Rp 4,000


Di sebalik kemisterian belakang kitorg.. ni hah unik tau.. dia buat bentuk tangan dari akar ke dahan pokok lebih kurang.. kat sini kitorg hire photographer sbb gmbar dari kamera dia lg lawa.. 

DAY 3 

GUNUNG MERAPI + MUSEUM (sunrise catching)

Masa perjalanan: 1j 30m (kna pg rumah mas teko untuk naik jeep gerak pkul 4.30 a.m dari hotel kemudian dari rumah mas teko ke gunung merapi pd pkul 5.30 a.m)
Kenderaan (2 Jeep/6 person): Rp 900,000

Makan + karok: Rp 126,000/6 person
Fakta: Gunung merapi pernah meletus suatu ketika dahulu pada thun 2010 dan masih akif ye.. jadi kalau nak pg hiking ke apa.. make sure alert dgn keadaan masa tu..jgn bahayakan diri (jgn kate hakak tak bgtau)








salah satu gmbar aku tunjuk masa kejadian gunung merapi eruption.. rangka2 lembu ini di awet dan dimuseumkan di rumah salah sorg mangsa kejadian.. 
meremang bulu roma memasing masa tour guide cerita sejarah tempat ni..


GEREJA AYAM


Entrance fee: Rp 30,000
Kenderaan (1jeep/6 person): Rp 150,000


makanan free ..ubi goreng..sedap tapi ubi ni tak sesuai untuk org tekanan darah rendah (mcm aku).. anginn

CANDI BOROBUDDUR (monumen agama buddha)

 Entrance fee: Rp 320,000 (normal)
                          Rp 190,000 (student)
Fakta: monumen stupa terbesar di dunia. wow
(Disebabkan kwn kitorg ada yg bukan student dan pak supir ckp candi kat sini besar sgt kwsan dia..takut nanti hakak2 cantik penat kate dia.. dia suggest kat kitorg candi plosan)



kredit: google.. (besar weh kwasan dia)
kredit:google


 CANDI PLAOSAN (monumen agama buddha + Hindu)

Masa perjalanan: 2 jam dari gunung merapi
Entrance fee: Rp 150,000 (non domestik)
                Rp 50,000 (domestik)

 Photographer: yang ni kawan supir kami.. so dia tlg tgkapkan gmbar..kitorg bg dia tips Rp20,000
Fakta: Plaosan temple was built in the mid 9th century by Pramodhawardhani, the daughter of Samaratungga (Buddist), and who was married to Rakai Pikatan in the Hindu tradition. 



DAY 4 
MANGUNAN (sunrise catching)

Entrance fee: Rp 7,000 (domestik) 




BUKIT PANGUK

 Entrance fee: Rp 2,000/person
Parking: Rp 5,000






HUTAN PINUS

Entrance fee:Rp 2,500/person




JURANG TEMBELAN(sunset catching)

 No entrance fee



BATU GOYANG/WATU GOYANG

 Entrance fee: Rp 10,000 (non domestik)

                Rp 2,000 (domestik)






 TASTE OF JOGJAKARTA (Should try)



ayam bakar cinta.. ni makan lpas kitorg touchdown Harga: Tak ingat sorry guyss haha

ni kitorg order before pg naik gunung merapi.. sbb nanti dtg2 siap dah masak Harga: Rp 600,000


ni bakso pak marto.. nama kdai seperti di atas Harga: tak ingat jugak. hee

olive.. kandungan: nasi sebesar burger + seketul ayam sedap mcm kepci = Rm 2++
Mi ayam bakso..kalau pg mana2 bnyak warung2 jual mknn ni.. dah lama2 tgk.. terliur pulak.. baik kita try.. and sedapppppp tp ni bukan kat warung.. ni kat restoran Harga: Rp 12,000 (rm4)

Bakpia,... ada perisa coklat, cheese ape ntah lagii Harga: Rp 35,000/kotak
ayam penyet: Rp 12,000
Pece lele : Rp 10,000

Bakso arema seringin (translate: bakso bwah pkok seringin ) Harga :Rp 10,000
Kopi luwak Harga : Rp 30,000 (Rm10)/cawan 
Fakta: kopi ni antara trbaik di dunia .. kopi ni mula2 diberikan pada musang.. kemudian najisnya tu dibersihkan dan diproses mnjadi kopi kurg kaffeine.. kitorg siap tgk proses  dari najis musang smpai ke proses jadi air.. kopi ni di minum brsama gula melaka .. (1 hirup+ 1 ketul gula melaka) aku bukan peminat kopi.. jadi review boleh bagi.. oklah sedapppp jugak :P

Thats all.. thank you for wasting your time reading my entri guys.. harap tips2 ni mmbantu sesiapa yg berhajat ke sini.. much loveee, iellakylla <3