Wednesday, 16 July 2014

pengalaman Latihan Industri

assalamualaikum.. hai semua.. lama tak update blog.. tapi dalam kepala macam2 aku nak cerita.. hurm.. ok sekarang ni aku tgh buat latihan industri kat frim, kepong.. aku di tempatkan kat department keluaran hutan.. first time dalam seumur hidup aku.. aku  g keje.. (ala ala keje la kan haha ) dari rumah ada lah 15 ke 20 minit.. aku bawak motor kan.. so, taklah kene mengharung sesak jalan raya. muehehe.. 

so, apa yang aku nak cerita .. hurm.. first week aku masuk keje.. rasa kekok gilaa.. tapi disebabkan aku ni bnyak mulut.. aku tanya lah macam2 kat kakak2 RA(research assistant) kat situ. almaklumlah.. gementor .. hahaha and one more thing.. aku sorang je kot budak LI kat situ.. mau tak kekok.. takde geng nak ajak borak.. tapi takpe.. nasib baik kakak2 ngan abang2 RA kat sini baik2 belaka.. tak kekok share ilmu kat aku.. actually first day lagi aku dah cuak.. takut kena buli.. yelah mane tau dia suruh buat keje yg tak patut  aku buat ke kan.. tapi alhamdulillah.. diorang layan aku baik punye.. sampailah supervisor aku datang and bagi aku task pada hari ketiga.. aku dapat task " determination of starch and sugar in khaya wood" .. 
bila dapat tajuk je aku dah.. dup dap dup dap.. boleh ke aku nak determine dua benda (starch and sugar) dalam masa 2 bulan? gila weh... dahlah apparatus dalam lab tu bnyak yang aku tak pernah guna masa kat u.. so, aku cuba jadi se positive yang boleh.. dalam hati hurm sempat .. sempat.. yang tak best tu.. dari A to Z aku kena buat sendiri.. kalau kat lab u kan ada lab assistant.. reagent  , sample ..semua ada org buatkan.. memang aku punya semangat masa tu 45% je kot.. 

sampailah aku cerita kat mak.. mak bg aku nasihat.. dlm family mana ada yg amik bidang sains cam aku.. tu yg aku lemah sikit.. tapi tak semestinya aku give up.. hahaha mak ngan abah la inspirasi aku.. yg paling best tu.. setiap hari aku kena update kat abah bila dah sampai tmpat keje.. "abah, ila dah sampai".. abah pon call balik.. "ok, alhamdulillah" heheheh nmpak tak caringnye seorang bapa terhadap anak dia ni.. bukan apa.. anak dara bawak motor.. sape je yg tak risau kan.. hehe 

eh melalut cerita bnda lain pulak kan.. hurm.. ni la yg aku buat sepanjang 8 minggu ni.. biar gambar ceritakan segalanya.. 



nampak banyak tak? haa sebenarnya lagi banyak.. bila kena replicate satu sample kepada 3.. phewww !
heeeee..

bila balik rumah.. aku mengadu penat .. lepas semayang terawih je terus terbongkang.. tido awal.. mana tak penat.. puasa tauu.. haha pastu mak ckp.. ila cuba baca "laila hailla anta subhanaka inni kuntumminazzolimin"  doa ni di baca oleh nabi yunus a.s masa dalam perut ikan paus.. Allah permudahkan nabi yunus a.s masa tu.. walaupon dalam perut ikan.. tapi nabi yunus a.s masih hidup.. aku pon amalkan lah.. baca setiap kali doa lepas semayang.. setiap kali ada kesusahan menimpa kita.. kita perlu minta pertolongan dari Allah..

alhamdulillah.. minggu ke-4 ni.. tiba tiba ada dua orang student baru masuk.. so, diorang sambung keje aku .. aku cuma determine starch je... yeay.. Allah makbulkan doa aku.. so aku boleh lah siapkan report dan slide untuk presentation.. hehehe syukurr sgt...

2 comments:

  1. hi nak tanya, awak student kos apa ye?

    ReplyDelete
  2. hai SN ashikin.. sy amik kos major chemistry :)

    ReplyDelete

Do comment this entry :)