Wednesday, 5 August 2015

Cara Apply Master in Science : UPM

assalammualaikum ..salam sejahtera semua... so, setelah habis pengajian dalam bachelor (Hons) in major chemistry.. aku terus apply untuk sambung master in material science kat upm..

ok, first of all, what u need to do are :
1. Choose your favourite supervisor (yg ni penting , pilih yg korang dah selidik latar belakang dari kwn2 ke.. supaya tak terkena dgn certain supervisor yg "kaki buli" ni..so korang akan rasa comfortable bila bekerja dgn dia nanti. eh, tapi setakat ni lecturer upm takdelah yang main buli2 ni.. semua baik2 tauu.. jgn risau.. hehehe.)

2. Register kat school of graduate studies portalhttp://sgsportal.upm.edu.my/
nak daftar portal ni kena bayar yuran tau . aku kena RM 60++ (GST included T_T)
(bila dah login. adalah kena download dan isi certain borang dalam portal tu sendiri , make sure korang upload borang tu semula dgn jayanya tau.. kalau tak application korang tak complete, and make sure korang tak tick kotak kecik kat bwah sekali.. once korang dah klik.. tak boleh edit document or data yang korang dah isi. )

3. kena tunggu offer letter (macam aku , urusan dapat offer letter ni amik masa selama sebulan lebih  sebab our offer letter akan sampai ke fakulti yang kita apply lepastu akan ke tangan our choosen supervisor. bnyak flow so, it takes time ) surat kita ni provisional tau.. kalau nak apply mybrain kna tukar kepada "tawaran penuh". so pihak sgs bgtau suruh bwak surat senat, transkrip akhir dan surat tawaran (provisional) .

4. bila dah dapat offer letter , boleh lah guna untuk apply kolej pula.. cari lah kolej ke rumah sewa .. area upm ni.. it depends on u.. 

5. Cari dana untuk tanggung yuran korang .. ada macam2... contohnya MARA , KPM, YAYASAN SELANGOR ke (ikut kawasan korang lahir ) , ZAKAT ...  tak pon korang kena lah cari duit lebih dengan jadi Research Assistant (RA) ke.. apply jadi demonstrator kat lab ke.. jadi cikgu tuisyen ke.. so many ways to find money.. its all about choices.. hehehe

6. Register master (24/9-4/9/2015 ) 
tarikh register ni berubah ikut semester yang korang apply.. aku apply first semester.. so kemasukan aku bulan september.. sape yang buat defendment, atau nak apply second semester akan masuk pada bulan 2.
tempat untuk register , jumlah yuran yang kena bayar ikut kos ,pihak SGS (school of graduate studies) will emailed us after we got our offer letter.

7. Masa register ni nanti korang kena lah bawa document  :
-borang permohonan kad matrik
-borang laporan kesihatan
-Duit yuran (aku punya yuran RM2106 again GST included -__- )


that's all... any question or suggestion ... kindly comment me .. thankyouuu :D

12 comments:

  1. Assalammualaikum sis..macam mana nk daftar utk kolej ye? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam adibah... kalau nk apply kolej kna pg pjbat kolej yg adibah nak.. tapi kalau stay jauh adibah cuba call je dulu.. lepastu tanya ada kekosongan untuk student master ke tak.. nanti ikut arahan org pejabat tu ok ? hehehe

      Delete
  2. wahhh bestnya sampai master..akak diploma je..then duk umah jg anak..ape pun..aall the best

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe rezeki masing2 kak. alhamdulillah doakan sy ye.. thanks singgah entry ni :D

      Delete
  3. wahhh bestnya sampai master..akak diploma je..then duk umah jg anak..ape pun..aall the best

    ReplyDelete
  4. salam singgah.. all the best :)

    ReplyDelete
  5. Good luck n selamat maju jaya

    ReplyDelete
  6. Hi, nk tnye master in material science ni by research eh? Tq! :)

    ReplyDelete

Do comment this entry :)