Monday, 23 September 2013

pelakon sambilan ..

assalamualaikum kawan kawan yang cantik dan yang juga segak segak tu.. eh cari ape ye?? cari entri baru dari aku ye..? hehehe ok.. ni baru mood nak update blog dtg balik... tau tau  jela.. budak kimia ni bnyak keje kot.. in a week.. we have to make 3 reports kindly are physic's report, chemistry industrial's report and also polymer's report.. nampak tak?? pastu kena aktif kat kolej.. kumpul MERIT bla bla bla.. tahun ketiga kat UPM ni.. tahun ni aku kena aktif balik..macam tahun satu aku dulu..  sebabnya?? tinggal setahun ni je aku nak kena kumpul merit untuk stay for my final year.. ohhhhhh PENATTTTT sgtt -__- 

so, skrg dah second week im starting my study as a third year student with KAMI5th program.. aku dapat kampung 2.. melaka.. nama kampung aku CENCALOK LOK.. hahaha *yg tahun tahun lepas taknak pulak crita kan.. sbnarnye.. programm KAMI5th ni setiap tahun mesti buat.. nak merapatkan ukhuwah antara junior dan senior.. besttt.. macam2 aktiviti ada.. tapi aku tangkap gambar sikit je.. MALAS.. huhuhu


nak dipendekkan cerita.. aku masuk bola tampar, peti dan sukan rakyat.. the good news and the best news is aku menang bola tampar dan peti.. peti ni prtandingan multimedia atau buat short video camtula... ( pelakon sambilan la SANGAATT kan.. haha)  bnda bnda ni aku masuk tak aim nak menang pon .. SUNGGUH !! janji dapat MERIT je dalam kepala ni.. tapi bila dah menang tu.. cam tak caye plak.. aku rasa bnyak lagi video lain yang best.. rezeki kami namanye tu.. kan ?? syukurr. ..alhamdulillah :))
nak tgk tak yang video kitorang menang tu? tengok kat bawah ni yeee.. (sila abaikan muka aku yang gedik tu.. tapi tolong jadikan video ni sebagai pengajaran OK?? .. good ! )


Wednesday, 4 September 2013

pengalaman bercuti 6 hari di SARAWAK

hai assalammualaikum.. kamik baru saja balik darik sarawak... haha ceh sikit je aku pndai.. yelah 6 hari je kot bukan 6 thun dduk sarwak tu.. hehehe kalau melancong luar dari KL ni sarawak adalah trip ke-2 aku semasa belajar di universiti ni..  first dulu aku ngan kawan2 pg PENANG jalan kaki je kot.. tak naik kreta sewa.. haa yg ni nnti aku buat entri lain..

kat sarawak beza masa 30 minit dengan KL.. aku akan mulakan dari hari pertama .. sampai balik dan mungkin gambar akan menceritakan segalanya..nah nah

DAY 1

sampai2 je kitorang stay kat umah 4 bilik.. siap ade dapur smua lah.. complete.. nama jalan ni JALAN ASTANA.. kat sini majoriti orang melayu.. kalau tak silap nama taman ni taman MALAYSIA JAYA.. so kat sini korang senang nak cari makanan halal k.. sebab srawak pelbagai kaum dan bangsa.. kalau kat area MUKAH dan MIRI tu .. yg tu korang kena ready sembelih ayam sendiri la.. kat situ paling susah nak cari mknn halal (pengalaman sepupu yg dpt kerja kat situ dulu)

DAY 2 

 okay  , ape yang menarik kat sarwak ni yee.. hurmm ni aquarium ikan.. FREE JE .. bak kata org yg jaga aquarium ni "di sarawak free saja.. kalo di KL satu langkah satu ringgit " haha sambil tergelak kecil.. betul apa dia cakap tu.. tapi tak semua yg free juga ok..
gambar kucing kat atas tu makcu bersama tiga anak buahnya.. haha... (perangai cam budak-budak lagi aku ni.. kihkih )


ni museum kucing..FREE jugak.. aku stay kat area KUCHING so, memang lmbang terbesar nye museum kucing ni lah.. ada kucing betul2 tp yg dah mati la ..dia awet semula bagi terbukak mata.. ksian aku tgk..  

DAY 3

  serikin ni pulak terkenal dgn tmpat jualan brg2 murah.. sama mcam kat wang kelian dan padang besar, perlis.. kalau kat perlis tu sempadan thailand.. tapi kat sarawak ni sempadan indonesia..

DAY 4

 kampung budaya ni TAK FREE.. tgk lah pada keadaan waktu korang pg nnti.. setakat ni dewasa- RM 60, warga emas- RM 60 , kanak2 - RM 25 (not sure ) sebab masa ni kitorang dapat discount.. abang hensem bagi..hewhew..
kat sini ada pelbagai kampung dan alat2 yang digunakan oleh orang sarawak macam sumpit, pakaian orang srwak yg dibuat dari dahan pokok, kain sulaman, macam2 lagi.. 


 bila dah abis semua destinasi kampung kitorang berjalan.. akhir sekali kitorang di persembahkan (ceh gituu ) dengan persembahan teater dari orang bidayuh, orang ulu, dan orang melanau.. besttt.. smpai dia tunjuk macam mane dia sumpit belonn depan mata kitorang.. orang ulu ni paling handal menyumpit.. apa yg bagus tentang diorang ni.. diorang tak sumpit manusia.. diorang guna sumpit untuk cari makann je.. diorang ni pon bukan dari kalangan yang suka bergduh sesama manusia.. (menurut instructor kat situ)
 tapi semua dah moden. takde yang pakai cawat tu dah.. ni area bandar.. kalau kat pendalaman mungkin ada kot.. huhu tapi masa buat persembahan tu adalah dua tiga orang yg pakai cawat .. kena tutup mata la jugak.. sekejap je lah.. (bertambah dosa aku.) kalau aku ttutp mata sepanjang dia buat persembahan tu baik tak payah masuk kan.. hehee

 DAY 5
haaa ni pulak pengalaman kitorang masuk hutan (hutan la sangatt) tapi memang kitorang lalu dalam hutan ( ade la dalam 10 minit ) bila kluar baru jumpa kandang haiwan .. kat sini diorang kekalkan hutan yang ada.. dan orang utan tu bebas, takde atap ataupon bangunan,. tapi jgn risau.. orang utan tu tak melompat tinggi la.. diorang ni badan berat.. besar.. naik gerun aku tengok.. mula2 nak masuk... dalam kepala semua pikir, ni binatang bebas ke dalam kandang ni..?? hahaha kelakar sgt.. kitorang takut nak masuk bila tengok benda ni ..kalau korang ape yg korang pikir sebelum masuk tempat yg korang tak penah pg?? hahaha cuak kann?? huhuhu


atas ni yang biasa2 je (bcoz they are in their cage, so tak takut sngat haha ).. yang luar biasa tu orang utan ni haaa..(macam yg aku cakap kat atas tadi laa..)  ZOO kat kl kalau buat mcm ni aku rasa tak senang dduk orang utan ni..
 
yang atas sebelah kiri tu abah aku.. haha buat lawok.. menatang2 monyet tu dlm sangkar.. boleh pulak abah main kan dia.. monyet tu pon pandang seronggggg aje... hahaha

DAY 6

  last but not least.. we are going to back homee !! haha pengalaman yang sgt best.. haa lagi satu.. masa ni kebetulan pulak yang sarawak adakan cuti cuti malaysia sempena tahun ke 50 diorang merdeka.. kita ni sudah tahun ke-56.. kena tahu ni.. huhu..

 MAKANAN 

selit sikit pasal makanan yang korang patut rasa kalau pg sarawak --->  LAKSA SARAWAK, KEK LAPIS, MEE KOLOK dan IKAN TERUBUK MASIN.. ok lahh penat bercerita.. jetlag malam tadi balik pon tak hilang lagi.. masa naik kreta aku tertido.. bila bngun ingatkan dalam kapal terbang.. hahaa sengal -___-

# P/S :tapi, pengalaman yang kita lalui tu tak sama dengan orang lain.. so datanglah sendiri ke sarawak kalau nak tau lebih lanjut pasal sarawak ni ok.. sarawak is my second trip.. NEXT?? in planning..muehehe