Wednesday, 26 June 2013

idea :CARA CARA MENJAHIT BAJU

assalammualaikum.. hai hai.. aku sekarang ni tengah cuti semester... korang? sape yang study kat u.. kita samalah... tengah cuti kan.. *give me five.. haha ok, apa yang aku nak kongsi ye.. hermm sepanjang aku cuti ni.. (baru dua minggu sebenarnye) .. aku ni jenis yang suka mencuba benda baru.. heheh ape lagi.. aku pon carilah benda yang aku boleh buat then manfaat tuk dri sendiri.. ape tuh?? haha aku buat BAJU SENDIRI.. excited kot.. ni step by step yang aku dah belajar dari mak sendiri..mak dulu memang ambik tempahan jahit baju kurung.. tapi sekarang ni dia malas dah.. tapi kalau jahit untuk family boleh la.. hehehe, so there are some picture i took during sewing those clothes.. heee

 step 1: ni style baju kurung.. style yg lain mak tak reti.. tapi tkpe nnti aku boleh bljar kat mane2..
 step 2

step 3

 step 4

 step 5: ni nak buat ropol2 kat bahagian pinggang..

 step 6:bila dah siap bhagian ropol.. ni lah rupenye haha

 step 7: takde lengan lagi

 step 8 : ni nak jahit lengan.. terbalikkan dulu lengan yang nak disambungkan tu

 step 9: masukkan lengan yg dah diterbalikkan tu kat bhagian leher..

step 10: pastu pinkan untuk senang jahit nnti..

 step 11: siap baju style classic.. err -,-

 step 12: siap baju style blouse.. ade potongan kat tepi tu.. sikit jelah.. hee

so siaplah dua baju ni dalam masa 2 minggu cuti kat rumah.. happy sangat dapat buat baju sendiri.. aku rasa lebih senang jahit baju blouse dari baju kurung.. sebab takyah nak buat pesak baju.. ni tak siap jahit part pergelangan tangan lagilah.. nak jahit guna getah jer.. nanti mak nak beli kain lagi.. nak jahit baju maxi pulak lah.. haha.. tp ni kain kurung.. blouse ni lagi best kalau kita guna kain cotton atau kain lycra..

eh, ingat senang ke nak jahit semua ni..? kena ada minat dulu.. ni pon kena bising ngan mak berkali2.. tahan jelah telinga.. janji aku bersungguh sungguh nak buat.. then, inilah hasilnya.. alhamdulillah :) so, sape yang baru nak belajar menjahit tu.. kalau boleh mahirkan dulu KUASAI MESIN JAHIT.. sebab kalau korang tak reti bermain dgn mesin.. hancurlah baju korang nnti.. macam mula2 aku mnjahit dulu.. habis buruk baju kurung yang aku buat.. hehee.. i just give an advice,,.. k
SELAMAT MENCUBA

taraaaa..
ni la baju tu.. siap pakai pegi kelas lagi.. haha


3 comments:

  1. wah!! rajinnya jahit..pandai plk tu..klu zara hbis terpeleot ..tak menjadi trus..hee..sbb tu kna marah..rosak kain..huhuhu

    ReplyDelete
  2. nampak senang tp tk pernah pun cuba

    ReplyDelete
  3. Jika Anda Berminat Untuk Menambah Pendapatan Dengan Mengambil Upah Menjahit Jubah Moden, Baju Kurung Dan Baju Melayu Atau Ingin Menjahit Baju Sendiri, Anda Bolehlah Belajar Menjahit Dengan Panduan Ini Yang Lengkap Dengan Illustrasi, Teks Penerangan Dan Gambar Sebenar Yang Menjadikan Pembelajaran Anda MUDAH, MENARIK Dan PRAKTIKAL...

    SiLa KLik Sini

    ReplyDelete

Do comment this entry :)