Monday, 25 February 2013

JOM belajar SPANISH..

haii.. holaa!! ehh belum apa2 dah start eh.. hehe.. ok first thing first.. nak cerita la dulu... macam mane boleh nak mngajar org blajar spanish ni kan.. dah perfect sgt ke?? dah terror sangat?? hehe TAKLAH.. actually, im taking an elective subject for this semester.. to fullfill my credit hour, i take a spanish's class.. nak di pendekkan cerita sgt AWESOME ok.. amik bahasa spanish ni.. its spelling is very closer with english word.. betul tak tipu.. nak tau takk? meh aku ajar sikit.. sebab aku baru tau sikit je ponn..this is about CONVERSATION ~~


hola ! = helo !

Buenas Tardes ! = selamat tengahari !

BERTANYA NAMA
[informal]  como te llamas? = siapa nama awak?
answer : soy  ( nama ) / me llamo ( nama )  = nama saya

[formal]  como se llama usted,seniora? = siapa nama anda ?
answer : soy ( nama ) =  nama saya



TANYA TEMPAT TINGGAL [ informal] De donde eres? = di mana awak tinggal?
answer : soy de ( tmpat tinggal ) = saya dari (tmpat tinggal)

[formal ] De donde usted, seniora ? di mana anda tinggal ?
answer : soy de ( tmpat tinggal ) =saya dari (tmpat tinggal)

note : informal situation = untuk org yg kita rapat atau kenal
         formal situation = untuk org yg kita tak pernah kenal
#kalau kita guna informal situation untuk org yg kita tak kenal...kita dianggap KURANG AJAR. .hati2 k!

sebutan : llama ------> yaama
              usted -------> ushted
              como --------> komo

sampai situ je ehh ?? thanks for reading.. and i am pleasure to let you keep reading my blog.. i will updating a new spanish word later.. BYE!

4 comments:

  1. kann.. nnti kau boleh amik gak weh.. huhuhu

    ReplyDelete
  2. salam perkenalan..menarik la..sy dulu time dkt uni amek bhasa arab..tak berpeluang blajar bahasa lain..huhu..tp speaking dlm bhasa spanish ni berbelit lidah x?

    ReplyDelete
  3. kalau nak tau.. bahasa spanish ni bahasa kedua selepas english di peringkat dunia .. a bit related with english word.. senang sikit dari franch, italy dan lain2 tu.. XD

    ReplyDelete

Do comment this entry :)