Wednesday, 27 February 2013

ini adalah sunnah atau TIPU HELAH??


Sunnah Yang Semakin Ditinggalkan!

Assalamualaikum. Hari ini saya nak kongsikan kisah daripada ustaz saya. Kisahnya begini. Ketika ustaz berada di tingkatan 3 kalau tidak silap saya, dia bersekolah di sekolah maahad @ pondok. (saya tak berapa ingat). Pada ketika itu, kerajaan memberikan sumbangan buku yang banyak. Ustaz belek-beleklah buku yang ada di situ. Dalam leka membelek buku-buku yang ada di situ, ustaz terjumpa sebuah buku yang tajuknya lebih kurang ’20 amalan sunnah yang telah dilupakan’. Nampak menarik. Ustaz pun baca. Alangkah terkejutnya ustaz apabila buku itu mengatakan lambang A itu adalah sunnah Yahudi. Terus ustaz saya simpan soalan ini dalam otak untuk bertanyakan kepada mereka yang alim.

Ditakdirkan Allah, ustaz dapat menyambung pelajaran di Universiti Al-Azhar, Mesir. Pada malam itu, selepas habis pengajian daripada syeikh (saya tak ingat namanya siapa) di situ, ustaz mengambil peluang untuk bertanyakan soalan itu kepada syeikh yang mengajar tadi. Dilihat syeikh bersama Syeikh Yusuf Al-Qaradawi sedang duduk bersembang. Ustaz meminta kebenaran dan syeikh itu memberi kebenaran.

“Syeikh, apa hukum kalau kita buat begini? (sambil membuat lambang A)”

Syeikh menepis tangan ustaz saya. Syeikh Yusuf Al-Qaradawi terkejut.

“Biadap kamu.” kata syeikh itu sambil menuding tangan kepada ustaz saya.

“Kenapa syeikh? Kalau diikutkan kebiasaan orang Malaysia, kalau kami nak menunjukkan sesuatu, macam itulah yang kami guna.”

Syeikh menggeleng kepala. “Kalau kamu nak tau, itulah amalan Yahudi yang telah di ajarkan kepada kamu, warga Malaysia. Yahudi tidak akan boleh duduk senang selagi mana kamu tidak mengikut mereka. Jadi ini adalah tugas kamu untuk beritahukan hal ini kepada penduduk Malaysia.” ujar syeikh.

“Jadi, macam mana kami nak tukar daripada menggunakan lambang A itu?”

“Kamu gunakanlah begini, (sambil menunjukkan seperti lambang B). Itulah sunnah Rasulullah s.a.w.”

Ustaz mengangguk dan beredar.
---------------------------------------------------------------
Harapnya atas perkongsian saya yang tidak seberapa itu dapat memberikan pencerahan kepada anda semua. Sebabnya kita sekarang kalau nak tunjukkan sesuatu menggunakan lambang B, orang kata kita ni biadap. Dah terbalik, sunnah Rasulullah dikatakan biadap, sunnah Yahudi kita kata baik.

Moga dapat dikongsikan kepada rakan-rakan yang lain. Perkara ini penting untuk saya sampaikan. Takutnya kita di Padang Mahsyar nanti kita terlepas daripada syafaat Rasulullah hanya disebabkan kita tidak sebarkan perkara yang besar ini kepada orang lain.







#Sebar-sebarkanlah. Moga dirimu mendapat keredhaan daripada Allah#

Monday, 25 February 2013

JOM belajar SPANISH..

haii.. holaa!! ehh belum apa2 dah start eh.. hehe.. ok first thing first.. nak cerita la dulu... macam mane boleh nak mngajar org blajar spanish ni kan.. dah perfect sgt ke?? dah terror sangat?? hehe TAKLAH.. actually, im taking an elective subject for this semester.. to fullfill my credit hour, i take a spanish's class.. nak di pendekkan cerita sgt AWESOME ok.. amik bahasa spanish ni.. its spelling is very closer with english word.. betul tak tipu.. nak tau takk? meh aku ajar sikit.. sebab aku baru tau sikit je ponn..this is about CONVERSATION ~~


hola ! = helo !

Buenas Tardes ! = selamat tengahari !

BERTANYA NAMA
[informal]  como te llamas? = siapa nama awak?
answer : soy  ( nama ) / me llamo ( nama )  = nama saya

[formal]  como se llama usted,seniora? = siapa nama anda ?
answer : soy ( nama ) =  nama saya



TANYA TEMPAT TINGGAL [ informal] De donde eres? = di mana awak tinggal?
answer : soy de ( tmpat tinggal ) = saya dari (tmpat tinggal)

[formal ] De donde usted, seniora ? di mana anda tinggal ?
answer : soy de ( tmpat tinggal ) =saya dari (tmpat tinggal)

note : informal situation = untuk org yg kita rapat atau kenal
         formal situation = untuk org yg kita tak pernah kenal
#kalau kita guna informal situation untuk org yg kita tak kenal...kita dianggap KURANG AJAR. .hati2 k!

sebutan : llama ------> yaama
              usted -------> ushted
              como --------> komo

sampai situ je ehh ?? thanks for reading.. and i am pleasure to let you keep reading my blog.. i will updating a new spanish word later.. BYE!

Tuesday, 19 February 2013

tips: RAHSIA tulisan tangan


Pertama : Tekanan ketika menulis

i. Tekanan yang kuat
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.
• Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif

ii. Tekanan yang ringan
Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas.
• Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit



Kedua : Bentuk Tulisan

i. Tulisan yang bulat-bulat
Semua huruf ditulis dengan bulat
• Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)

ii. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper
Tulisan yang angular dan sharp
• Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical)



Ketiga : Kecondongan

i. Condong ke kanan
• Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih sayang, berani, pemurah

ii. Condong ke kiri
• Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka campur orang

iii. Tegak
• Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan tengah

iv. Campur-campur
• Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf)


 Keempat : Kerapatan

i. Jarang-jarang
• Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros.

ii. Rapat-rapat
• Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut


Kelima : Pada huruf J, G, Y, Z


i. Ada ekor
a) Besar, panjang dan sempurna
• Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan

b) Pendek dan tak sempurna
• Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri


Keenam : Pada palang huruf kecil T (t)

i. Tinggi
• Tahap aspirasi tinggi

ii. Rendah
• Mudah berpuas hati, cita-cita rendah

iii. Tengah-tengah
• Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana

Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan. Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan. Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan. Kita tidak tahu. Tetapi jika kita cuba jadi sahabat sepertinya, mungkin kita akan tahu.

Sumber : Dr Fadzilah Kamsah

Sunday, 17 February 2013

tips:cara senang hafal MUKA SURAT al-quran


Tips untuk menghafal "muka surat" Al-Quran yang sangat menakjubkan ♥


Di sini saya kongsikan dengan anda formula untuk menghafal halaman Al-Quran. Hanya untuk Al-Quran yang standard sahaja.

Contoh 1

Jika anda ingin mengetahui Juzu’ 5 di halaman ke berapa:

5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8

Letakkan no 2 selepas jawapan.

Jadi, juzu’ 5 adalah pada halaman 82

Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzu’ 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2

Jika anda ingin mengetahui Juzu’ 10 di halaman ke berapa:

10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18

Letakkan no 2 selepas jawapan.

Jadi, juzu’ 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3

Jika anda ingin mengetahui Juzu’ 23 di halaman ke berapa:

23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44

Letakkan no 2 selepas jawapan.

Jadi, juzu’ 23 adalah pada halaman 442

♥ Subhanallah, memang menakjubkan. Ajarkan pada anak-anak kecil agar mereka sentiasa membaca Al-Quran ♥


#cubalah kalau nak tau betul atau tak.. hehehe dan sila SHARE sbb berkongsi ilmu adalah ilmu akhirat yg tidak akan putus slpas kmatian.. :)

Tips untuk menghafal "muka surat" Al-Quran yang sangat menakjubkan <3

Di sini saya kongsikan dengan anda formula untuk menghafal halaman Al-Quran. Hanya untuk Al-Quran yang standard sahaja.



Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzu’ 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu’ 5 adalah pada halaman 82

Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzu’ 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzu’ 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu’ 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzu’ 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu’ 23 adalah pada halaman 442

<3 Subhanallah, memang menakjubkan. Ajarkan pada anak-anak kecil agar mereka sentiasa membaca Al-Quran <3

Indahnya ISLAM <3 (•ˆ⌣ˆ•)

Friday, 15 February 2013

jelajah istanbul ,turkey

ISTANBUL ,TURKEY..aku NAK datang.. tapi tak tau bila.. huwaaaa :'( teringin sgt nak pg ngara islam yg cantik tu.. tak dpt pergi pon takpelah..at least dah review gmbar2 yg mnarik nih dan sedikit SEJARAH ISTANBUL..


       Istanbul merupakan pusat budaya, keuangan dan kota yang paling padat penduduknya di Turki. Bahkan, Istanbul disebut-sebut sebagai kota terbesar di Eropa dengan populasi minimal 12 juta penduduk.

Istanbul terletak di barat laut Turki di daerah Marmara. Bosphorus, yang menghubungkan Laut Marmara dengan Laut Hitam, membagi kota ini. Kota ini selanjutnya dibagi oleh Golden Horn, sebuah pelabuhan alami. Lebih jauh ke masa lalu kota ini juga pernah dikenal sebagai Bizantium atau Byzantion.

 Seperti Roma, Istanbul juga disebut 'Kota Tujuh Bukit' karena bagian tertua kota ini seharusnya dibangun di atas tujuh bukit, yang masing-masing memiliki sebuah masjid bersejarah. Dalam sejarah, Istanbul pernah menjadi ibukota Kekaisaran Romawi, Kekasisaran Romawi Timur (Bizantium), Kekaisaran Latin dan Kekaisaran Ottoman yang semuanya menambahkan 'rasa' yang berbeda untuk kota ini. Dan itu semua tercermin dalam arsitektur dan warisan yang bisa dilihat di Istanbul.

Seperti dikutip dari Arab News, Jumat (29/7/2011), mayoritas penduduk di sini memeluk agama Islam. Sedang agama Kristen dan Yahudi menjadi minoritas di sini. Ada lebih dari 2.200 masjid yang aktif, 123 gereja yang aktif dan 26 sinagog yang aktif.

Istanbul juga biasa disebut sebagai Kota Menara karena memiliki sejumlah besar masjid, yang masing-masing setidaknya memiliki empat menara. Salah satu masjid tertua dan terbesar di Istanbul adalah Sultan Ahmed. Masjid itu juga dikenal sebagai Masjid Biru karena ubin biru yang menghiasi dinding interiornya.

                                             

Masjid Biru, yang memiliki enam menara, dibangun antara tahun 1609 dan 1616. Dan seperti masjid lain pada waktu itu, Masjid Biru digunakan sebagai sekolah Islam dan masjid untuk berdoa.

Sementara itu, di kota yang sama terdapat Grand Bazaar yang merupakan salah satu pasar tertutup, terbesar dan tertua di dunia. Dengan lebih dari 4.400 toko di 64 jalan dan 22 gerbang ini berhasil menarik pengunjung antara 250.000 hingga 500.000 orang setiap harinya.

Para penjual di sana menawarkan beberapa produk lokal mulai dari pakaian, aksesoris, lentera, barang kulit, aksesoris rumah, tembikar, rempah-rempah, karpet sutra dan perhiasan. Grand Bazaar sendiri tampak bagai labirin pada pandangan pertama, tapi tidak. Ada Jalan Perhiasan, Jalan Karpet dan sebagainya.


   Istanbul dikenal karena sejarah dan budaya yang terlekang selama 400 tahun lamanya. Salah satu istana yang tak kalah indah di Istanbul adalah Istana Topkapi. Ini adalah kediaman resmi di kota para sultan Turki Utsmani. Istana Topkapi juga menjadi daerah bersejarah Istanbul yang menjadi situs warisan dunia UNESCO pada tahun 1985.

Istana kebanyakan digunakan sebagai tempat untuk acara kerajaan dan acara hiburan Tak lupa menjadi daya tarik wisatawan. Ada juga sebuah museum yang berisi peninggalan paling suci dari dunia Muslim, seperti jubah Nabi Muhammad dan pedang. Di dalamnya juga berisi koleksi besar barang pecah belah, senjata, perisai, baju, miniatur Ottoman, naskah kaligrafi Islam dan mural, serta tampilan harta dan perhiasan milik para raja.
                                                 
Sepanjang dinding terdapat tiga pintu gerbang utama, yaitu Gerbang Otluk, Demir Gate dan Pintu Gerbang Imperial (Bab-i Humayun). Istana tersebut juga memiliki empat halaman besar dan semuanya mengarah ke satu sama lain.

Ada juga budaya lain yang dikenal sebagai 'Hamam' atau bak mandi Turki. Metode pembersihan tubuh dan relaksasi ini dimulai saat periode Ottoman.