Wednesday, 5 August 2015

Cara Apply Master in Science : UPM

assalammualaikum ..salam sejahtera semua... so, setelah habis pengajian dalam bachelor (Hons) in major chemistry.. aku terus apply untuk sambung master in material science kat upm..

ok, first of all, what u need to do are :
1. Choose your favourite supervisor (yg ni penting , pilih yg korang dah selidik latar belakang dari kwn2 ke.. supaya tak terkena dgn certain supervisor yg "kaki buli" ni..so korang akan rasa comfortable bila bekerja dgn dia nanti. eh, tapi setakat ni lecturer upm takdelah yang main buli2 ni.. semua baik2 tauu.. jgn risau.. hehehe.)

2. Register kat school of graduate studies portalhttp://sgsportal.upm.edu.my/
nak daftar portal ni kena bayar yuran tau . aku kena RM 60++ (GST included T_T)
(bila dah login. adalah kena download dan isi certain borang dalam portal tu sendiri , make sure korang upload borang tu semula dgn jayanya tau.. kalau tak application korang tak complete, and make sure korang tak tick kotak kecik kat bwah sekali.. once korang dah klik.. tak boleh edit document or data yang korang dah isi. )

3. kena tunggu offer letter (macam aku , urusan dapat offer letter ni amik masa selama sebulan lebih  sebab our offer letter akan sampai ke fakulti yang kita apply lepastu akan ke tangan our choosen supervisor. bnyak flow so, it takes time ) surat kita ni provisional tau.. kalau nak apply mybrain kna tukar kepada "tawaran penuh". so pihak sgs bgtau suruh bwak surat senat, transkrip akhir dan surat tawaran (provisional) .

4. bila dah dapat offer letter , boleh lah guna untuk apply kolej pula.. cari lah kolej ke rumah sewa .. area upm ni.. it depends on u.. 

5. Cari dana untuk tanggung yuran korang .. ada macam2... contohnya MARA , KPM, YAYASAN SELANGOR ke (ikut kawasan korang lahir ) , ZAKAT ...  tak pon korang kena lah cari duit lebih dengan jadi Research Assistant (RA) ke.. apply jadi demonstrator kat lab ke.. jadi cikgu tuisyen ke.. so many ways to find money.. its all about choices.. hehehe

6. Register master (24/9-4/9/2015 ) 
tarikh register ni berubah ikut semester yang korang apply.. aku apply first semester.. so kemasukan aku bulan september.. sape yang buat defendment, atau nak apply second semester akan masuk pada bulan 2.
tempat untuk register , jumlah yuran yang kena bayar ikut kos ,pihak SGS (school of graduate studies) will emailed us after we got our offer letter.

7. Masa register ni nanti korang kena lah bawa document  :
-borang permohonan kad matrik
-borang laporan kesihatan
-Duit yuran (aku punya yuran RM2106 again GST included -__- )


that's all... any question or suggestion ... kindly comment me .. thankyouuu :D

Tuesday, 4 August 2015

STUDENT'S BUDGET TRIP : MELAKA GETAWAY


hai assalamualaikum.. 

hokeyy sekarang aku nak buat review untuk kengkorang yg suka berjalan dan kaki jalan tu.. kalau nak buat short trip plus budget trip..  dalam sehari je dah cukup untuk berjalan kesemua tmpat yg aku pg ni.. 

1. A FAMOSA

haa bila sebut melaka. tak sah kalau tak pg A famosa.. ni trip jimat.. so korang takyah lah masuk ye.. lalu kat depan tu bergambar je ngan kawan2..  hehehe *tiru macam kami*

2. DATARAN PAHLAWAN 

dataran pahlawan ni depan A famosa je sbnarnya.. dan sbnarnya dataran pahlawan ni tempat yg dispesifikasikan sbg shopping complex..  so kami tangkap gambar sekitar kawasan tu je lah.. tadaaaa


tu diaaa tu diaaaa.. nak tunjuk hebat  pon tak tgk ada makcik kat blkg tu.. habislah kna langgar woi.. hahahaha
Group 150 .. hihihiii

jangan dekat .. !! 

2. PANTAI KLEBANG 

haaa yg ni pulak kalau korang nak bergambar kat atas pasir pantai.. ala ala padang pasir *cuma kat sini takde unta hokey * hahaha


opss.. tapi sebelum tu.. korang kna tau susah payah nak masuk kawasan ni.. 
biar gambar berbicara.. hehehe


hahaha nampak takk?? kereta tak boleh masuk sampai pasir kaler brown tu.. sbb pasir dah mula tebal.. ada jugak masa tu kami tlg tolak kereta dari group lain yg dah tersangkut kat tengah2.. nak2 pulak group tu smua gegirls.. nasib baik kami ada jejaka 4 org ni.. heros of the day lah kiranya ni *YEKE?*

3. MASJID SELAT MELAKA 

masjid ni femes ye kat melaka.. dahla cantikk dikellilingi laut selat melaka pulak tu.. sebab tu nama masjid ni masjid selat melaka.. haaa

view siang 



view malam 

cantik kannn .. dikelilingi laut.. tapi tak guna cantik kalau korang singgah untuk bergambar je.. solat lah sekali yee.. hewhewww  (credit gambar : google)
so, itu je yg aku dapat share.. hehehe harap dapat bagi korang idea ye.. walaupon tak bnyak kihkih.

pesanan ringkas : dah kata budget trip.. so duit minyak, duit tol korang tong-tong lah ye.. jgn nak ingat naik kereta kawan tu free.. minyak naik skrg ni.. jgn smpai kwan kita pon naik minyak jugak.. haha okayy have a safe trip guys.. tataaaaa..