Sunday, 20 December 2015

TRIP REVIEW: Tempat menarik di PENANG

kali ni nak share tempat menarik di PENANG huk huk.. tgn laju je nak menulis.. okay kali ni trip bersama rakan2 tersayang pulaa.. tak bnyak pon tempat yg kami pg.. so happy reading guys : D
acah-acah backpackers lah ni.. beg  berat  (untuk 3 hari je kot) tapi ,bawak baju macam dduk seminggu . haha *typical perempuan*

1) BUKIT BENDERA 
okay naik ni kalau nak murah.. tunjukkan kad pelajar (bg yg pelajar) dan myKad (warganegara malaysia shj) so korang boleh dpt harga serendah RM5 je..hehe murah kann 





2) Escape .. 
yeayyy ni lah tempat paling best kat sini. walaupon susah jugak nak ke teluk bahang.. semata-mata nak pg escape ni. tapi takpe. it worth okay. seriusly untuk yg challenging person. hehehe tiket masuk kalau korang nak murah. tempah by online ( macam flight tiket juga. lagi awal lagi murah ) so,yg ni kami tempah sebulan awal. so , dalam RM68 per entrance. mainlah smpai penat. masa main monkey walk, tak boleh bwak phone yee. so, kena tgkap gambar dari bawah je.  makan dan minuman are not allowed. sobs sobs.. korang kna bawak duit dan beli kat dlm.. ( boleh reload kat handband korang tu nanti ) 

ni gambar lepas main. dah tukar baju segala. tu yg pakai skirt tu haha.. 

menarik kann. kannn 
monkey walk station : gambar ni dari official photographer. huuuu
pandangan sisi monkey walk station
abaikan diri aku.. haa ni platform yg korang tgk kat bawah ni.. ada brani ? aku naik yg 20m (srius rasa macam terjun bangunan weehhh . nyesal naik hahaha )

ni pon monkey walk station. 



sebenarnya banyak lagi game lain dalam ni. especially flying fox.. lebih dari 10 checkpoint rasenye kna naik flying fox. tapi besttt boleh menjerit sekuat hati lepaskan stress hahaha.. lpastu kami nak naik game ni. tak dpt lah pulak. masa tu hujan. then diorang stopkan aktiviti.. 

Nota tambahan untuk naik bus : Kalau nak pg naik bus.. dari komtar korang boleh naik bus 101  atau mana2 bus rapid yang ke teluk bahang.. harga tiket dari komtar > teluk bahang around RM 4 ..untuk makluman lebih lanjut boleh tgk website ni  http://www.rapidpg.com.my/journey-planner/schedules/

untuk owner video. halalkan yee. hikss :D

OK tu je tempat2 yg menarik yg aku pg masa di penang. hehehe kirenye entry ni sesuai untuk student la sebenarnya. hehe so,  kalau ada sebarang pertanyaan dan cadangan komen di bawah yee.. :D

TRIP REVIEW : Tempat menarik di LANGKAWI

assalamualaikum dearest sekalian. Okay taknak ckp panjang lebar, so aku nak bgtau budget trip yg aku pnah lawati masa kat LANGKAWI dengan family aku. so tempat2 menarik yang aku rasa sesuai untuk korang2 nak pg kalau ngan isteri, keluarga malah rakan2 pon boleh.. 

1) Island hopping 
untuk island hopping ni kami sewa satu bot untuk kami sekeluarga ( 7 dewasa , 4 kanak2 ) harga biasa RM280/trip nak2 kalau cuti sekolah mesti mahal sikit. so prepare je awal2 cari agensi yg boleh bawak anda ke sini ye.. tempat2 yg kami pergi : 

- Beras basah- 
Seindah-indah air laut . lebih indah kalau awak berdiri tepi saya #PickUpLine 

Borak2 nak pg kemana lepas ni.hee
- dayang bunting 



sape nampak dayang tu bunting ? angkat tangan.. mata anda sgt tajam. bagus. hehehee
- Pulau helang (kot) - 
tak sah lah kalau pg langkawi tak tgk REAL helang kan.. tapi agak menakutkan lah ..sbb bnyak sgt helang kat situ. nasib baik abg2 boat dah sediakan mknn untuk diorang. takdelah buas sgt nak terkam kitorang hahaha.. 



2) dataran langkawi 

ni takde apa nak cerita. tapi tmpat ni pon wajib lah pg kalau dah dtg langkawi kan. huhuu
mak abah jadi model .. not bad la kan. sweet couple gituu. hahaha

3) Cable Car @ SkyCab

ok tempat ni best sgttttt.. walaupon kena beratur panjang. tapi berbaloiii.. hahaa kalau nak tau sejarah sikit2.. sky cab ni adalah yg kedua tercuram didunia..  dan shah rukh khan penah berlakon kat sini masa mula2 ditubuhkan (kalau tak silap lah, masa beratur tu ada diorang bg information2 ni .. so lmbat sgt update. dah lupa sikit2. maafkan sayaaa :p ) masa ni ada promotion kalau ada myKad dapatlah harga promotion tu dalam RM 20 je (untuk gondola biasa ) kalau nk tau harga semasa,  kena check it out through their website okay . 





rasenye tu je yg aku dapat kongsikan ..mungkin kalau korang pnah pg tempat lagi menarik kat area langkawi ni share lah sikit kat komen, terima kasih semuaaa : D


Wednesday, 5 August 2015

Cara Apply Master in Science : UPM

assalammualaikum ..salam sejahtera semua... so, setelah habis pengajian dalam bachelor (Hons) in major chemistry.. aku terus apply untuk sambung master in material science kat upm..

ok, first of all, what u need to do are :
1. Choose your favourite supervisor (yg ni penting , pilih yg korang dah selidik latar belakang dari kwn2 ke.. supaya tak terkena dgn certain supervisor yg "kaki buli" ni..so korang akan rasa comfortable bila bekerja dgn dia nanti. eh, tapi setakat ni lecturer upm takdelah yang main buli2 ni.. semua baik2 tauu.. jgn risau.. hehehe.)

2. Register kat school of graduate studies portalhttp://sgsportal.upm.edu.my/
nak daftar portal ni kena bayar yuran tau . aku kena RM 60++ (GST included T_T)
(bila dah login. adalah kena download dan isi certain borang dalam portal tu sendiri , make sure korang upload borang tu semula dgn jayanya tau.. kalau tak application korang tak complete, and make sure korang tak tick kotak kecik kat bwah sekali.. once korang dah klik.. tak boleh edit document or data yang korang dah isi. )

3. kena tunggu offer letter (macam aku , urusan dapat offer letter ni amik masa selama sebulan lebih  sebab our offer letter akan sampai ke fakulti yang kita apply lepastu akan ke tangan our choosen supervisor. bnyak flow so, it takes time ) surat kita ni provisional tau.. kalau nak apply mybrain kna tukar kepada "tawaran penuh". so pihak sgs bgtau suruh bwak surat senat, transkrip akhir dan surat tawaran (provisional) .

4. bila dah dapat offer letter , boleh lah guna untuk apply kolej pula.. cari lah kolej ke rumah sewa .. area upm ni.. it depends on u.. 

5. Cari dana untuk tanggung yuran korang .. ada macam2... contohnya MARA , KPM, YAYASAN SELANGOR ke (ikut kawasan korang lahir ) , ZAKAT ...  tak pon korang kena lah cari duit lebih dengan jadi Research Assistant (RA) ke.. apply jadi demonstrator kat lab ke.. jadi cikgu tuisyen ke.. so many ways to find money.. its all about choices.. hehehe

6. Register master (24/9-4/9/2015 ) 
tarikh register ni berubah ikut semester yang korang apply.. aku apply first semester.. so kemasukan aku bulan september.. sape yang buat defendment, atau nak apply second semester akan masuk pada bulan 2.
tempat untuk register , jumlah yuran yang kena bayar ikut kos ,pihak SGS (school of graduate studies) will emailed us after we got our offer letter.

7. Masa register ni nanti korang kena lah bawa document  :
-borang permohonan kad matrik
-borang laporan kesihatan
-Duit yuran (aku punya yuran RM2106 again GST included -__- )


that's all... any question or suggestion ... kindly comment me .. thankyouuu :D

Tuesday, 4 August 2015

STUDENT'S BUDGET TRIP : MELAKA GETAWAY


hai assalamualaikum.. 

hokeyy sekarang aku nak buat review untuk kengkorang yg suka berjalan dan kaki jalan tu.. kalau nak buat short trip plus budget trip..  dalam sehari je dah cukup untuk berjalan kesemua tmpat yg aku pg ni.. 

1. A FAMOSA

haa bila sebut melaka. tak sah kalau tak pg A famosa.. ni trip jimat.. so korang takyah lah masuk ye.. lalu kat depan tu bergambar je ngan kawan2..  hehehe *tiru macam kami*

2. DATARAN PAHLAWAN 

dataran pahlawan ni depan A famosa je sbnarnya.. dan sbnarnya dataran pahlawan ni tempat yg dispesifikasikan sbg shopping complex..  so kami tangkap gambar sekitar kawasan tu je lah.. tadaaaa


tu diaaa tu diaaaa.. nak tunjuk hebat  pon tak tgk ada makcik kat blkg tu.. habislah kna langgar woi.. hahahaha
Group 150 .. hihihiii

jangan dekat .. !! 

2. PANTAI KLEBANG 

haaa yg ni pulak kalau korang nak bergambar kat atas pasir pantai.. ala ala padang pasir *cuma kat sini takde unta hokey * hahaha


opss.. tapi sebelum tu.. korang kna tau susah payah nak masuk kawasan ni.. 
biar gambar berbicara.. hehehe


hahaha nampak takk?? kereta tak boleh masuk sampai pasir kaler brown tu.. sbb pasir dah mula tebal.. ada jugak masa tu kami tlg tolak kereta dari group lain yg dah tersangkut kat tengah2.. nak2 pulak group tu smua gegirls.. nasib baik kami ada jejaka 4 org ni.. heros of the day lah kiranya ni *YEKE?*

3. MASJID SELAT MELAKA 

masjid ni femes ye kat melaka.. dahla cantikk dikellilingi laut selat melaka pulak tu.. sebab tu nama masjid ni masjid selat melaka.. haaa

view siang 



view malam 

cantik kannn .. dikelilingi laut.. tapi tak guna cantik kalau korang singgah untuk bergambar je.. solat lah sekali yee.. hewhewww  (credit gambar : google)
so, itu je yg aku dapat share.. hehehe harap dapat bagi korang idea ye.. walaupon tak bnyak kihkih.

pesanan ringkas : dah kata budget trip.. so duit minyak, duit tol korang tong-tong lah ye.. jgn nak ingat naik kereta kawan tu free.. minyak naik skrg ni.. jgn smpai kwan kita pon naik minyak jugak.. haha okayy have a safe trip guys.. tataaaaa.. 

Sunday, 5 April 2015

Tips: cara untuk kembali BERSEMANGAT !!

    
assalammualaikum semua.. salam sejahtera.. salam bahagia.. salam satu Malaysia.. salam hari raya.. ehh ya allah teruk sgt aku ni.. merapu meraban pulak.. maaf ye readers..so, ni cara aku untuk kembali bersemangat.. yelah..macam2 masalah kita hadapi semalam.. so hari ni kita kna buat sesuatu untuk kembali bersemangat....supaya tak spoil mood kita for the whole day.. 
       

1) EMOSI 

emosi manusia selalunya tak stabil.. lagi2 kaum perempuan macam aku ni.. kadang2 marah .. kadang suram seram.. kadang2 happy smpai terlompat terbalik.. kadang2 mood sedih tetibe.. ini bukan pelik.. tapi benar yee. most of the girl out there have a same emotion with me.. have a same feeling with me.. cara aku atasi emosi marah (rasenye emosi marah la emosi negative dlm bnyak2 emosi .. betul tak ?) so apa yg aku buat : 

contoh : kalau aku tetibe rasa marah kat seseorang.. aku akan diam .. relax.. tarik nafas.. lpas tu aku akan cari kawan, atau buku atau apa2 yang menggembirakan.. aku takkan pikir pasal perasaan MARAH tu.. so lama2 hati aku akan sejuk dgn sendiri.. dan aku selalu set mind.. buat ape lah marah kat org.. diri sendiri pon banyak buat silap.. rileks la.. maafkan org tu kan mulia..
 seeee lpas tu aku akan kmbali ceria dan hati pon tenang.. ingat, kalau kita simpan dendam atau makan hati dgn org lain.. kesihatan kita pon mungkin akan terganggu.. lebih2 lagi penyakit hati.. believe me.. hahaha (ketawa sikit la.. nape masam2 nih ? )
pagi2 tu senyum sikit.. walaupon takde benda yg membuatkan kita senyum.. bila kita tersenyum.. hati kita dgn sendiri rasa ceria.. betul.. aku selalu buat.. senyum dgn org yg sekeliling tu kan elok.. 


2) SUASANA

suasana ni maksud aku.. sekeliling aku.. sbg contoh.. kalau rumah.. untuk dpatkan suasana yg ceria.. suasana yg FRESH.. kita kena tukar perabot2 dlm rumah kita kalau boleh setahun sekali.. OPSS jangan marah.. kalau yg rasa kewangan menjadi penghalang ( macam aku la..) aku akan gunakan cara lain.. aku akan tukar KEDUDUKAN barang2 atau perabot dlm rumah.. so kita taklah rasa bosan je bila masuk rumah.. bila tak bosan.. kita akan rasa bahagia.. takdelah NEGATIVE minded akan terjadi.. betul tak ? sbg contoh knapa waktu raya mak kita tukar langsir , tukar kusyen baru ? tentu lah sbb nak bg keadaan dlm rumah nampak fresh .. nanti time raya pon seronok je.. taklah rasa raya tu suram  sepii je.. kann..
tenang kan gambar ni.. nature is the best tool to be fresh.. 
3) PAKAIAN

orang yang ada sikap mudah bosan macam aku ni.. aku suka tukar2 atau beli pakaian atau attire baru selalunya setahun tu 2-3 kali aku akan beli baju , kasut , beg atau jam tgn baru... selalunya baju baru tu aku beli online je.. sbb baju muslimah yg setakat ni mnjadi pilihan hati aku hanya di jual secara online.. hew hew.. senanglah nak shopping.. tak payah nak bersesak tengah panas.. aku rimas sikit.. jenis yg tak tahan.. nanti nak pengsan.. bukan mengada.. ni penyakit tau penyakit.. hahaha 

haaa takpon aku akan matching kan baju tu dgn tudung yg berlainan warna.. kalau hari ni pakai baju biru dgn tudung biru.. minggu depan aku akan pakai baju biru yg sama dgn tudung warna kuning..tak pon pakai skirt pulak.. macam2 kita boleh buat.. tak semestinya kena beli baju baru .. ( ini juga salah satu cara nak berjimat ..ok ..jgn membazir.. musim kegawatan ekonomi skrg ni hahaha) 
so, bila aku mulakan hari aku with a new attire..  aku akan jadi bersemangat untuk sepanjang hari tu..  semangat tu la yg membuatkan aku berpikiran positif


4) RESULT

ni sesuai bagi sesape yg bernama pelajar la kot... in my situation, setiap kali aku dapat result exam.. aku semestinya akan down. tak penah la tak down.. markah teruik uihh.. mane tak down kan.. tapi lpas beberapa ketika .. aku kan kmbali ceria.. caranya .. aku akan cerita kat kwan2 *yang boleh dipercayai*.. kadang kawan aku tu markah tinggi.. so dia bg aku semangat.. ( ayat yg paling aku suka dari sorang kawan baik aku ni.. " rileksla, ni semua DUNIAWI je " ) bila sebut je ayat ni aku jadi tenang semula.. one more thing kita kena usaha la dulu.. baru betul.. ini tak usaha.. tetibe bila dpt mrkah rendah, kita salahkan takdir.. tak boleh tau mcm tu... 

selain tu,  aku selalu pegang dgn kata2 mak aku " kalau rezeki ila bukan kali ini... mungkin akan dtg, jgn pernah putus asa..sentiasa doa , dan tawakal , solat dhuha kena buat ..paling liat pon kena buat seminggu sekali.. solat dhuha tu penarik rezeki..  "

p/s : tiada siapa boleh mengubah diri kita melainkan diri kita sendiri.. cuba cari jalan penyelesaian.. jgn salahkan keadaan.. sebab keadaan tu kita sendiri yg cipta.. smile =)

takde sape boleh ubah kucing ni kecuali edit mata dia jd comel mcm ni.. geram nengokk.. comel giloss ! haha kbai.