Sunday, 7 December 2014

cara hadapi si PEMARAH

Assalammualaikum.. salam sejahtera ... semua sihat ? eheehe ok nak tanya ni. pernah tak hadapi situasi berdepan dgn seseorang yang agak GARANG .. cepat MARAH .. hurmmm.. situasi aku . aku memang di besarkan dalam kalangan org yg memang panas baran.. (tapi belum sampai tahap pukul memukul yeee .. hehe) sebab tu aku tau cara untuk kita COOL DOWN kan org yang panas baran ni.. tapi taklah expert.. kekadang menangis jugak... sebab kena marah  hahaha ... lama2 dah jadi alah bisa tegal biasa ( maksud : dah biasa sgt )  

aku praktikkan cara2 ni dah lama dah .. so apa dia ? mari baca .. hehehe

TIPS 1 : DIAM

masa dia tengah marah kita ... kita sepatutnya kena diammm jee.. kalau boleh buat muka sedih.. JANGAN sesekali nak lawan balik. ingat .. api kalau di beri minyak.. akan membara .. sampai tahun depan tak habis.. so cara aku.. aku akan diam.. smpai dia berhenti cakap.. aku akan diam. smpai aku tengok dia tak bangkitkan hal "tadi" haaaa masa tu dia akan cakap " ila, mak mintak maaf.. mak marah tadi. sebab mak syg ila" (sambil peluk dan cium ubun2 aku ) aku yang kena marah tadi... mula2 hati cekal tak nangis..bila dah kena pujuk cenggitu.. mengalir air mata weh.. terharu... mak masih syg aku ? yeayyh :') then, bila dia dah sejuk. mulalah sesi bermaafan antara kita.. cehhh  - tips kalau kena marah ngan mak atau ayah. 
TIPS 2 : BAGI SENYUMAN

ok. yang ni pulak tips kalau kena marah ngan kawan.. haaa kadang2 ada org tu lepas dah kena marah terus cakap " AHHHH , AKU TAK NGAM LAH NGAN DIA, sikit2 nak marah.. sikit2 nak mengamuk " kamon guys. benda ni tak boleh setelkan problem korang.. korang secara tak langsung dah putuskan sillaturrahim.. Allah murka bg sesiapa yg cuba putuskan hubungan sesama saudara ni... ingattt.. ok, so cara aku , kalau kena marah.. aku akan diam.. macam biasa. tak pon aku akan bagi senyuman menawan.. buat2 macam manja2 sikit.. tapi jangan buat gedik. nanti org meluat.. kahkahkah.. tahu kan beza MANJA dan GEDIK ? kalau taktau.. tanya pakcik google.. heheheheeh nanti lama2 dia cool lah.. yg penting kita tak melawan.. tapi kadang2 aku pon tak tahan.. tapi ntah. dari mana kekuatan yang Allah bagi.. smpai aku mampu tersenyum. mungkin sebab aku cakap dalam hati  .. " AKU SAYANG KAWAN AKU NI WALAU MACAM MANA PON PERANGAI DIA .. and aku selalu set mind.. once kau pernah jadi kawan aku.. sampai bila2 kau tetap kawan aku.. cuma ngam tak ngam tu belakang kira. hehehe :D


TIPS 3 : HATI SEJUK

cara ni untuk diri sendiri.. ada jenis manusia yang MUDAH SEJUK, dan ada yang lambat .. aku ni pulak. memang seorang yang pemarah TAPI CEPAT SEJUK.. bila aku tgh marah.. aku akan duduk sengsorang.. aku taknak org ckp ngan aku.. (beranilah tegur kalau nak kena #$#*&^^!@##@*) hehehe so, masa aku diamkan diri tu  aku akan pikir balik apa jasa org yg marah aku tu pernah bg kat aku.. even ada satu... aku akan cakap " humm dia pernah buat baik kat aku dulu, takkan lah nak marah pasal hal kecik ni je pon " pastu suddenly ... aku akan happy balik.. then aku boleh borak semula seperti biasa. cuma satu je. "JANGAN UNGKIT HAL TADI " kalau tak hati aku akan MERAJUK / MARAH semula.. haa senang kan.. senang kot bagi aku... haha (dah 8 tahun praktikkan cara cool down kan diri ni.. and its really works! )   . sebab tu aku yang SEKARANG bukanlah yang DULU.. kalau tanya kawan2 sekolah menengah aku . mereka akan ckp.. haah. Khalilah tu garang.. panas baran. hahaha ... usia makin meningkat, cara aku makin matang , nak setelkan hal kecik ni pon kena matang lah . kalau tak dari hal kecik. akan jadi rumit .. betul tak ?

TIPS 4 : MINTA MAAF 

haaa yang ni.. kalau lah kita nak bg org tu COOL DOWN.. apa kata kita terus je minta maaf kat dia. EGO tu campak tepi dulu.. ego ni lah BATU BESAR dalam diri kita yg mmbuatkan kita tak reti nak minta maaf .. even kau tak salah pon. kau boleh je minta maaf .. MENGAKU SALAH TAK BEERTI KITA KALAH. set this quote into ur mind my lovely friends :) ok, mungkin korang malu nak cakap depan2 ,.. just send a letter. lagi senang hantar message ke.. bnyak cara kot.. haaa kalau nak bg dia senang ngan kita.. bagilah hadiah sikit... paling murah paling senang nak bagi.. bagilah COKLAT.. ehehehe pastu kau selitkan lah kata2 manis kat situ " I AM SORRY" .. senang kann ? kann ? 


P/S : aku admit . dalam situasi yang "GENTING" lagi "HENING" tips 1 paling berkesan.. DIAM.. ok itu je cara2 aku untuk hadapi diri sendiri yang pemarah dan hadapi orang sekeliling yang sedang marah :)  selamat mencuba :D 

7 comments:

  1. follow blog,twitter like fb cik anggur balik di http://inibelogcikanggur.blogspot.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. diam itu lebih baik walaupun cik tie sebenarnya bukannya seorang yang penyabar sebenarnya..

    ReplyDelete
  4. Salam singgah, thanks for the advice. It really helps. Jemput singgah segmen:
    http://studioous.blogspot.com/2015/02/1st-segmen-kerjaya-blogger-ipt-by.html

    ReplyDelete
  5. Saya lebih suka diam bila bergaduh dengan sesiapa terutama dgn ahli keluarga...sebab kenal dah perangai diorang, memang xnak kalah punya...so kalau diam, masing2 akan cool balik secara automatik, haha salam pkenalan

    ReplyDelete
  6. TIPS YG SGT BERGUNA...SEMUANYA BLH DI PRAKTIKKAN..TP BIASANYA KLU BERDEPAN DGN SI PEMARAH NI..BAIK KITA SENYAP JER..SENANG DAN XMAKIN LARAT API YG ADA DLM JIWA PEMARAH TU...

    ReplyDelete

Do comment this entry :)