Sunday, 5 April 2015

Tips: cara untuk kembali BERSEMANGAT !!

    
assalammualaikum semua.. salam sejahtera.. salam bahagia.. salam satu Malaysia.. salam hari raya.. ehh ya allah teruk sgt aku ni.. merapu meraban pulak.. maaf ye readers..so, ni cara aku untuk kembali bersemangat.. yelah..macam2 masalah kita hadapi semalam.. so hari ni kita kna buat sesuatu untuk kembali bersemangat....supaya tak spoil mood kita for the whole day.. 
       

1) EMOSI 

emosi manusia selalunya tak stabil.. lagi2 kaum perempuan macam aku ni.. kadang2 marah .. kadang suram seram.. kadang2 happy smpai terlompat terbalik.. kadang2 mood sedih tetibe.. ini bukan pelik.. tapi benar yee. most of the girl out there have a same emotion with me.. have a same feeling with me.. cara aku atasi emosi marah (rasenye emosi marah la emosi negative dlm bnyak2 emosi .. betul tak ?) so apa yg aku buat : 

contoh : kalau aku tetibe rasa marah kat seseorang.. aku akan diam .. relax.. tarik nafas.. lpas tu aku akan cari kawan, atau buku atau apa2 yang menggembirakan.. aku takkan pikir pasal perasaan MARAH tu.. so lama2 hati aku akan sejuk dgn sendiri.. dan aku selalu set mind.. buat ape lah marah kat org.. diri sendiri pon banyak buat silap.. rileks la.. maafkan org tu kan mulia..
 seeee lpas tu aku akan kmbali ceria dan hati pon tenang.. ingat, kalau kita simpan dendam atau makan hati dgn org lain.. kesihatan kita pon mungkin akan terganggu.. lebih2 lagi penyakit hati.. believe me.. hahaha (ketawa sikit la.. nape masam2 nih ? )
pagi2 tu senyum sikit.. walaupon takde benda yg membuatkan kita senyum.. bila kita tersenyum.. hati kita dgn sendiri rasa ceria.. betul.. aku selalu buat.. senyum dgn org yg sekeliling tu kan elok.. 


2) SUASANA

suasana ni maksud aku.. sekeliling aku.. sbg contoh.. kalau rumah.. untuk dpatkan suasana yg ceria.. suasana yg FRESH.. kita kena tukar perabot2 dlm rumah kita kalau boleh setahun sekali.. OPSS jangan marah.. kalau yg rasa kewangan menjadi penghalang ( macam aku la..) aku akan gunakan cara lain.. aku akan tukar KEDUDUKAN barang2 atau perabot dlm rumah.. so kita taklah rasa bosan je bila masuk rumah.. bila tak bosan.. kita akan rasa bahagia.. takdelah NEGATIVE minded akan terjadi.. betul tak ? sbg contoh knapa waktu raya mak kita tukar langsir , tukar kusyen baru ? tentu lah sbb nak bg keadaan dlm rumah nampak fresh .. nanti time raya pon seronok je.. taklah rasa raya tu suram  sepii je.. kann..
tenang kan gambar ni.. nature is the best tool to be fresh.. 
3) PAKAIAN

orang yang ada sikap mudah bosan macam aku ni.. aku suka tukar2 atau beli pakaian atau attire baru selalunya setahun tu 2-3 kali aku akan beli baju , kasut , beg atau jam tgn baru... selalunya baju baru tu aku beli online je.. sbb baju muslimah yg setakat ni mnjadi pilihan hati aku hanya di jual secara online.. hew hew.. senanglah nak shopping.. tak payah nak bersesak tengah panas.. aku rimas sikit.. jenis yg tak tahan.. nanti nak pengsan.. bukan mengada.. ni penyakit tau penyakit.. hahaha 

haaa takpon aku akan matching kan baju tu dgn tudung yg berlainan warna.. kalau hari ni pakai baju biru dgn tudung biru.. minggu depan aku akan pakai baju biru yg sama dgn tudung warna kuning..tak pon pakai skirt pulak.. macam2 kita boleh buat.. tak semestinya kena beli baju baru .. ( ini juga salah satu cara nak berjimat ..ok ..jgn membazir.. musim kegawatan ekonomi skrg ni hahaha) 
so, bila aku mulakan hari aku with a new attire..  aku akan jadi bersemangat untuk sepanjang hari tu..  semangat tu la yg membuatkan aku berpikiran positif


4) RESULT

ni sesuai bagi sesape yg bernama pelajar la kot... in my situation, setiap kali aku dapat result exam.. aku semestinya akan down. tak penah la tak down.. markah teruik uihh.. mane tak down kan.. tapi lpas beberapa ketika .. aku kan kmbali ceria.. caranya .. aku akan cerita kat kwan2 *yang boleh dipercayai*.. kadang kawan aku tu markah tinggi.. so dia bg aku semangat.. ( ayat yg paling aku suka dari sorang kawan baik aku ni.. " rileksla, ni semua DUNIAWI je " ) bila sebut je ayat ni aku jadi tenang semula.. one more thing kita kena usaha la dulu.. baru betul.. ini tak usaha.. tetibe bila dpt mrkah rendah, kita salahkan takdir.. tak boleh tau mcm tu... 

selain tu,  aku selalu pegang dgn kata2 mak aku " kalau rezeki ila bukan kali ini... mungkin akan dtg, jgn pernah putus asa..sentiasa doa , dan tawakal , solat dhuha kena buat ..paling liat pon kena buat seminggu sekali.. solat dhuha tu penarik rezeki..  "

p/s : tiada siapa boleh mengubah diri kita melainkan diri kita sendiri.. cuba cari jalan penyelesaian.. jgn salahkan keadaan.. sebab keadaan tu kita sendiri yg cipta.. smile =)

takde sape boleh ubah kucing ni kecuali edit mata dia jd comel mcm ni.. geram nengokk.. comel giloss ! haha kbai.


No comments:

Post a Comment

Do comment this entry :)