Sunday, 7 December 2014

cara hadapi si PEMARAH

Assalammualaikum.. salam sejahtera ... semua sihat ? eheehe ok nak tanya ni. pernah tak hadapi situasi berdepan dgn seseorang yang agak GARANG .. cepat MARAH .. hurmmm.. situasi aku . aku memang di besarkan dalam kalangan org yg memang panas baran.. (tapi belum sampai tahap pukul memukul yeee .. hehe) sebab tu aku tau cara untuk kita COOL DOWN kan org yang panas baran ni.. tapi taklah expert.. kekadang menangis jugak... sebab kena marah  hahaha ... lama2 dah jadi alah bisa tegal biasa ( maksud : dah biasa sgt )  

aku praktikkan cara2 ni dah lama dah .. so apa dia ? mari baca .. hehehe

TIPS 1 : DIAM

masa dia tengah marah kita ... kita sepatutnya kena diammm jee.. kalau boleh buat muka sedih.. JANGAN sesekali nak lawan balik. ingat .. api kalau di beri minyak.. akan membara .. sampai tahun depan tak habis.. so cara aku.. aku akan diam.. smpai dia berhenti cakap.. aku akan diam. smpai aku tengok dia tak bangkitkan hal "tadi" haaaa masa tu dia akan cakap " ila, mak mintak maaf.. mak marah tadi. sebab mak syg ila" (sambil peluk dan cium ubun2 aku ) aku yang kena marah tadi... mula2 hati cekal tak nangis..bila dah kena pujuk cenggitu.. mengalir air mata weh.. terharu... mak masih syg aku ? yeayyh :') then, bila dia dah sejuk. mulalah sesi bermaafan antara kita.. cehhh  - tips kalau kena marah ngan mak atau ayah. 
TIPS 2 : BAGI SENYUMAN

ok. yang ni pulak tips kalau kena marah ngan kawan.. haaa kadang2 ada org tu lepas dah kena marah terus cakap " AHHHH , AKU TAK NGAM LAH NGAN DIA, sikit2 nak marah.. sikit2 nak mengamuk " kamon guys. benda ni tak boleh setelkan problem korang.. korang secara tak langsung dah putuskan sillaturrahim.. Allah murka bg sesiapa yg cuba putuskan hubungan sesama saudara ni... ingattt.. ok, so cara aku , kalau kena marah.. aku akan diam.. macam biasa. tak pon aku akan bagi senyuman menawan.. buat2 macam manja2 sikit.. tapi jangan buat gedik. nanti org meluat.. kahkahkah.. tahu kan beza MANJA dan GEDIK ? kalau taktau.. tanya pakcik google.. heheheheeh nanti lama2 dia cool lah.. yg penting kita tak melawan.. tapi kadang2 aku pon tak tahan.. tapi ntah. dari mana kekuatan yang Allah bagi.. smpai aku mampu tersenyum. mungkin sebab aku cakap dalam hati  .. " AKU SAYANG KAWAN AKU NI WALAU MACAM MANA PON PERANGAI DIA .. and aku selalu set mind.. once kau pernah jadi kawan aku.. sampai bila2 kau tetap kawan aku.. cuma ngam tak ngam tu belakang kira. hehehe :D


TIPS 3 : HATI SEJUK

cara ni untuk diri sendiri.. ada jenis manusia yang MUDAH SEJUK, dan ada yang lambat .. aku ni pulak. memang seorang yang pemarah TAPI CEPAT SEJUK.. bila aku tgh marah.. aku akan duduk sengsorang.. aku taknak org ckp ngan aku.. (beranilah tegur kalau nak kena #$#*&^^!@##@*) hehehe so, masa aku diamkan diri tu  aku akan pikir balik apa jasa org yg marah aku tu pernah bg kat aku.. even ada satu... aku akan cakap " humm dia pernah buat baik kat aku dulu, takkan lah nak marah pasal hal kecik ni je pon " pastu suddenly ... aku akan happy balik.. then aku boleh borak semula seperti biasa. cuma satu je. "JANGAN UNGKIT HAL TADI " kalau tak hati aku akan MERAJUK / MARAH semula.. haa senang kan.. senang kot bagi aku... haha (dah 8 tahun praktikkan cara cool down kan diri ni.. and its really works! )   . sebab tu aku yang SEKARANG bukanlah yang DULU.. kalau tanya kawan2 sekolah menengah aku . mereka akan ckp.. haah. Khalilah tu garang.. panas baran. hahaha ... usia makin meningkat, cara aku makin matang , nak setelkan hal kecik ni pon kena matang lah . kalau tak dari hal kecik. akan jadi rumit .. betul tak ?

TIPS 4 : MINTA MAAF 

haaa yang ni.. kalau lah kita nak bg org tu COOL DOWN.. apa kata kita terus je minta maaf kat dia. EGO tu campak tepi dulu.. ego ni lah BATU BESAR dalam diri kita yg mmbuatkan kita tak reti nak minta maaf .. even kau tak salah pon. kau boleh je minta maaf .. MENGAKU SALAH TAK BEERTI KITA KALAH. set this quote into ur mind my lovely friends :) ok, mungkin korang malu nak cakap depan2 ,.. just send a letter. lagi senang hantar message ke.. bnyak cara kot.. haaa kalau nak bg dia senang ngan kita.. bagilah hadiah sikit... paling murah paling senang nak bagi.. bagilah COKLAT.. ehehehe pastu kau selitkan lah kata2 manis kat situ " I AM SORRY" .. senang kann ? kann ? 


P/S : aku admit . dalam situasi yang "GENTING" lagi "HENING" tips 1 paling berkesan.. DIAM.. ok itu je cara2 aku untuk hadapi diri sendiri yang pemarah dan hadapi orang sekeliling yang sedang marah :)  selamat mencuba :D 

Sunday, 7 September 2014

D.I.Y : 12 simple and easy-to-make FOOD ..mesti cuba !

hai.assalammualaikum readers .. sihat tak ? dah sarapan ?? haaaa kat sini aku nak share some ideas yang korang boleh guna untuk menyediakan sarapan dengan cara paling kreatif dan senang.... ehheehe.. gambar dah ada step2 dia.. so korang just follow ikut step owkeyyy.. 

TRY 1 : bread cookies with chocolate 



TRY 2 : roti gulung with melt cheese .. yummy 

 TRY 3 : ala ala batang buruk la ni.. 

aku dah buat dah.. mak ajar .. yang serbuk tu guna chili  atau kacang hijau takpon nestum (kisarkan)

 TRY 4 : Roti telur satuuu.. haha

bagi tak membazir roti yang dah di potong empat segi tu.. kita guna balik dengan tutup atas telur yang dah masak tadi..  

 TRY 5 : ala2 roti bakar.,. sedapppp

dah try.. aku rasa macam roti bakar.. tapi bila buatkan untuk mak.. mak suka.. ehehe u should try okeii..

 TRY 6 : eskrem goreng.. 

ni trending tau sebelum keluar ready made kat tv,, uhuhu

 TRY 7 : karipap coklat with marshmallow ..

ni tak try lagi.. sbb taktau nak buat pastry karipap tu.. kalau korang dah try.. boleh la share yee kat komen.. =)

 TRY 8 : simple cookies 


TRY 9 : hotdog + egg 


TRY 10 : banana cookies covered with chocolate.. 


TRY 11 : roti gulung with strawberry coklat .



TRY 12 : pancakes tanpa tepung.. 



pengalaman latihan industri # part 2

hai hai semuaaa..  entri kali ni. aku taknak cerita banyak.. cuma selepas berhempas pulas aku berpraktikal di FRIM,kepong .. ini hasilnya.. ini kegembiraan, ini suka duka.. ini kenangan selama 2 bulan di sana.. sambungan entri yang pertama dulu tu.. yang ni ---> pengalaman latihan industri

 mai mai tengok ehee :')

jamuan raya FRIM 







hari presentation + jamuan raya MAAK 

dup dap dup dap.. ni hari khamis. bsok jumaat last praktikal. gila lah. ni  last minit punya ready nih.. haha

present in front of those staff and head of MAAK + my own supervisor

sesi soal jawab.. banyak yg terkantoi sbb " masih belajar kan " moga selepas ini paham konsep kimia selanjutnya.

ni lah kakak2 RA yg rapat dan selalu tolong aku.. haa yang tudung hitam tu pon student.. huhu 

staff MAAK ( sebelum ni  + sekarang ni)

free style.. haaaa

thanks to my supervisor ( Dr nasir bin mat arip) dan ketua lab MAAK (pn salamah selamat )  , kak sabariah , kak najmah , kak nora, abang din dan abang wan .. in case kalau aku lupa ..boleh baca entri ni.. hehehe

ni report yang SUDAH di hantar.. syukur alhamdulillah =)


sekitar kawasan di FRIM 


cantik tak cantiklah kan frim nih.. selalu ada sesi photography org kawin tauuu..  natural view gituu

" will you stand beside me and walk next to me ? " 

meh habaq mai.. daun dia besar weihh.. boleh jadikan tmpat berteduh.. 

"batu belah.. batu belah.. telan lah aku ..aku kempunan putera raja.." haha 

bajet jd model lah kan.. T_T 

ni zulaikha. satu UPM. sama kos. satu tmpat praktikal

ehehe.. =)

nak knal? boleh pm yee.. huhu


last word : frim ni bukan sahaja tempat student kimia.. malah student engineering , perubatan ( ada kot) , biologi , mikrobiologi , perhutanan (sudah semestinya) dan  bnyak lagi kos yang korang boleh atau CUBA apply kalau nak buat intern kat sini.. sbb frim is used to be a place for them doing a new research on something (selalunya on kayu atau natural thing).. apa salahnya kalau nak mencuba.. mana tau ada rezeki korang kan.. just hantar resume kat HR.. diorang akan decide which department you will be locate.. ok guys.. ? kalau nak tgk apa yang aku buat .. projek apa aku kena buat .. meh siniii --> pengalaman latihan industri

Wednesday, 16 July 2014

pengalaman Latihan Industri

assalamualaikum.. hai semua.. lama tak update blog.. tapi dalam kepala macam2 aku nak cerita.. hurm.. ok sekarang ni aku tgh buat latihan industri kat frim, kepong.. aku di tempatkan kat department keluaran hutan.. first time dalam seumur hidup aku.. aku  g keje.. (ala ala keje la kan haha ) dari rumah ada lah 15 ke 20 minit.. aku bawak motor kan.. so, taklah kene mengharung sesak jalan raya. muehehe.. 

so, apa yang aku nak cerita .. hurm.. first week aku masuk keje.. rasa kekok gilaa.. tapi disebabkan aku ni bnyak mulut.. aku tanya lah macam2 kat kakak2 RA(research assistant) kat situ. almaklumlah.. gementor .. hahaha and one more thing.. aku sorang je kot budak LI kat situ.. mau tak kekok.. takde geng nak ajak borak.. tapi takpe.. nasib baik kakak2 ngan abang2 RA kat sini baik2 belaka.. tak kekok share ilmu kat aku.. actually first day lagi aku dah cuak.. takut kena buli.. yelah mane tau dia suruh buat keje yg tak patut  aku buat ke kan.. tapi alhamdulillah.. diorang layan aku baik punye.. sampailah supervisor aku datang and bagi aku task pada hari ketiga.. aku dapat task " determination of starch and sugar in khaya wood" .. 
bila dapat tajuk je aku dah.. dup dap dup dap.. boleh ke aku nak determine dua benda (starch and sugar) dalam masa 2 bulan? gila weh... dahlah apparatus dalam lab tu bnyak yang aku tak pernah guna masa kat u.. so, aku cuba jadi se positive yang boleh.. dalam hati hurm sempat .. sempat.. yang tak best tu.. dari A to Z aku kena buat sendiri.. kalau kat lab u kan ada lab assistant.. reagent  , sample ..semua ada org buatkan.. memang aku punya semangat masa tu 45% je kot.. 

sampailah aku cerita kat mak.. mak bg aku nasihat.. dlm family mana ada yg amik bidang sains cam aku.. tu yg aku lemah sikit.. tapi tak semestinya aku give up.. hahaha mak ngan abah la inspirasi aku.. yg paling best tu.. setiap hari aku kena update kat abah bila dah sampai tmpat keje.. "abah, ila dah sampai".. abah pon call balik.. "ok, alhamdulillah" heheheh nmpak tak caringnye seorang bapa terhadap anak dia ni.. bukan apa.. anak dara bawak motor.. sape je yg tak risau kan.. hehe 

eh melalut cerita bnda lain pulak kan.. hurm.. ni la yg aku buat sepanjang 8 minggu ni.. biar gambar ceritakan segalanya.. 



nampak banyak tak? haa sebenarnya lagi banyak.. bila kena replicate satu sample kepada 3.. phewww !
heeeee..

bila balik rumah.. aku mengadu penat .. lepas semayang terawih je terus terbongkang.. tido awal.. mana tak penat.. puasa tauu.. haha pastu mak ckp.. ila cuba baca "laila hailla anta subhanaka inni kuntumminazzolimin"  doa ni di baca oleh nabi yunus a.s masa dalam perut ikan paus.. Allah permudahkan nabi yunus a.s masa tu.. walaupon dalam perut ikan.. tapi nabi yunus a.s masih hidup.. aku pon amalkan lah.. baca setiap kali doa lepas semayang.. setiap kali ada kesusahan menimpa kita.. kita perlu minta pertolongan dari Allah..

alhamdulillah.. minggu ke-4 ni.. tiba tiba ada dua orang student baru masuk.. so, diorang sambung keje aku .. aku cuma determine starch je... yeay.. Allah makbulkan doa aku.. so aku boleh lah siapkan report dan slide untuk presentation.. hehehe syukurr sgt...

Tuesday, 24 June 2014

Tips: 10 way to do your FYP (final year project)

this is only for chemistry's coarse .. enjoy your reading .. :) 

1. Read journal articles
2. Read journal articles
3. Do 1 and 2 with full of interest and dedication (an article a day is the best way to rouse your interest and creativity)
4. Embrace new challenges and the unknowns by doing 1 – 3
5. Respect your supervisor, co-workers, lab technicians and lab assistants
6. Visit your supervisor weekly; at least for the first month
7. Go to the lab every day; even for 5 minutes
8. Talk research to the people around you
9. Never be afraid to work hard
10. Never gives up; even when things are looking bleak, they may not be as bad as you think

credit to: my lecturer DR.HONG NGEE LIM ( lecturer dari UPM) 

Thursday, 5 June 2014

blog is under maintenance .. ;'(


tengokkk ni.. banyak gambar yang terdelete.. then semua post jadi macam ni.. alahai.. nak kena upload gambar untuk setiap entri semula... ya allah.. penatnyaaa.. ;( dah la tengah study week.. rasa cam stress gila tadi bila bukak je blog nih.. semua gmbar hilang .. dah la ada 70++ kot post dalam blog nih.. tu tak kira blog satu lagi.. hermm,, 

so aku perlukan masa untuk perbaiki masalah ni.. bg habiskan exam dulu la ye.. maaf atas segala kesulitan yg berlaku.. hehehehe

Thursday, 29 May 2014

"ORANG PERTAMA" dalam ISLAM

assalammualaikum dan selamat tengahari .. hehe manusia.. kebanyakan hanya tahu siapa manusia pertama yang mencipta telefon.. manusia pertama yg naik ke bulan.. semuanya yg PERTAMA akan sentiasa diingati.. tahukan kita sejarah ORG PERTAMA dlm islam..?? kelak kalau anak2 kita tanya mengenai sejarah islam.. tahukah kita untuk bercerita kepada mereka?? at least tahu .. walaupon tak ingat.. so silakan baca dgn tenang .. hehehee
30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM 

1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.
2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.
3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.
4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.
5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.
6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS).
7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.
8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.
9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.
10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA.
11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.
12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.
13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA.
14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.
15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.
16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA.
17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.
18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.
19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA.
20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.
21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA.
22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.
23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA.
24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawiyah bin Abi Sufyan RA.
25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH.
26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA.
27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW : Ali bn Abi Tholib RA.
28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.
29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.
30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW.
Rugilah kalau tak SHARE sebab hanya 1 peluang dakwah yang MUDAH. . . Jom share!! 

Tuesday, 27 May 2014

D.I.Y : Dinner photobooth

salam semua.. ni nak share sikit apa yg aku dah buat untuk dinner blok hari tu.. untuk mnjimatkan wang.. so, aku buat sendiri.. mula2 decoration part untuk dinner ni sepatutnya org lain yg handle.. then tetibe 3 hari sebelum event.. aku di propose untuk ambil alih.. sbb kakak tu ada hal sikit.. hehehe so, aku malas nak beli2 ni.. ape lagi.. buat sendiri.. tgk gambar dah boleh tau kot ape yg aku buat.. kann.. heee
sediakan brg2 seperti dlm gambar... gunakan apa yg ada...
print mana2 ayat2 yg terbaik untuk digunakan nanti...

sediakan sehelai kertas A4 untuk buat pasu (pasu lah sgt.. haha)
taraaa.. untuk balut botol ni sbnrnyaa.. hehe.. lpas potong ikut acuan.. tulislah apa2 atas kertas tuh.. 
letak sedikit plasticine untuk cucuk tulisan2 yg korang dah buat..
DONE !!! 
this is the simple deco that come across my mind..

Finally.... siapp.. hehehe 
this is my EX-rumate masa tahun 2 dulu.. and my ex-matrik collegemate..
ni pulak rumatee sekarang..(tahun 3)  hehe dia ni my junior la..  
Crew of DEcoRation Part .. =)


THATS ALL.. selamat mencuba =)