Thursday, 12 December 2013

Ragam budak2 hantar resume..

 Sekarang masih dekat office. Saya manage internship. Or student may call it Industrial Training, or Latihan Industri, or even Practical. (T_T) Internship is a tiny portion of my job scope. Every single day I received almost 100 resumes to be processed. And size resume bebudak zaman sekarang ni besar tak hengat. Attach video sekali ke pe. Ada resume yang 2MB (ni biasa), ada yg 800kb (ni biasanya dalam Word Format), ada jgk yang 12MB. So, kalau mailbox saya selalu full, please jgn tanya kenapa. And PLEASE jgn ckp “Budak ni tak check email ke, asyik full je”. Sepuk baru tau.
Oh sorry bebel panjang. Post kali ni nak tunjuk kepada adik2 di luar sana, contoh2 email yang kami terima daripada rakan2 adik sekalian.

                                  1. Sent from my iPHONE. Ko hado? Cool bebudak zaman sekarang ni. Tau la saya ni tak mampu nak beli iPHONE.. sobs sobs.. 

1. Sent from my iPHONE (part 1). Ko hado? Cool bebudak zaman sekarang ni.
Tau la saya ni tak mampu nak beli iPHONE.. sobs sobs..
siap tersilap email address sebelum tu. (-_-”)
                                                                                 Sent from my iPHONE (part 2).Rasa macam kuli pun ada bila dapat email2 macam ni... (T_T)

Sent from my iPHONE (part 2). Rasa macam kuli pun ada bila dapat email2 macam ni… (T_T) SELALU dapat email macam ni. Sent from my Galaxy Tab, sent from iPAD. Segala macam gadget lah. Saya tatau la saya ni tak open minded ke apa, tapi saya rasa, adalah lebih baik sekiranya, compose email elok2 dekat gmail, yahoo and etc.
           
                             2. Bagus ni. Banyak tempat dia apply. Tesco, IBM, MEPS.. kalau ya pun, delete la dulu.. like a sir btul la... (-_-") 

2. Bagus ni. Banyak tempat dia apply. Tesco, IBM, MEPS.. (-_-”) Kadang2 tu dekat column
“TO :” berlambak email2 company lain. Idok le kata tak boleh apply sekali banyak.
Boleh je adik maniss. Mesti sebab malas nak compose banyak kali kan.
Kalau nak letak terus banyak email, tapi tanak receiver tau pada siapa lagi korang antar email tu,
boleh letak all the email addresses at the “BCC” field. Itulah gunanya BCC.
ha nak letak berapa byk email pun tape.
Kitorang tak tau pun dekat sape lagi korang apply. kan lebih appropriate mcm tuu

                              3. Dah kenapa pulak Love is Blind.............................. Speechless 

3. Dah kenapa pulak tetiiiiiiba Love Is Blind………………………. NO COMMENT

                              4. Bagi link sajoooooooooooooo. Ha sila download sendiri. 

4. Bagi link sajoooooooooooooo. Ko hado? aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tataulah nak tulis apa!

                          Ni budak bagi email tanya status lepas anta resume 

5. Ni budak bagi email tanya status lepas anta resume. (T_____T) Adik2, akak tatau lew macam manew akak nk  comment dah. puhlis jgn tulish mcm niw lagiw okkew. siap panggil ‘syg’ lg tu. (oh God why…)

Korang tak rasa macam nak flip table ke bila dapat email2 macam ni. (T__________T”) Apalah nasib..  I am not expert. Bukannya pakar motivasi cara menulis resume pun. Tapi kepada adik2, pleaseeeee tulis la molek2 masa nak hantar application tu. Google je, berlambak kat internet. Copy paste pon tape adik. Sejuk sikit mata akak yang bersengkang nak process korang punya resume. Okay?
Next year saya da tak jaga Internship. Dah tuka department. Can’t wait! Good luck la sape yg ganti. bahaaahaha

P/S : saje nak kongsi.. so lepas ni bila korang nak hantar resume TOLONG JANGAN TIRU apa yg diorang ni buat k.. kalau nak selamat lah.. hahaha

purely copy from ------> http://www.dierliufeng.com/?note=ragam-budak2-hantar-resume

4 comments:

  1. Haha tak boleh blaa via ipad, iphone tu.

    Akak kerja goverment ke? Ada kerja kosong x. Hehe

    ReplyDelete
  2. salam dik.. adik mesti tak baca smpai habis kan?? akk sbnrnye copy dari blog org.. sbb nak bgtau yg kita kalau nak apply internship ke keje ke by email jgn buat mcm ni.. akk student lagi la dik ..hehe

    ReplyDelete
  3. errrkk mmg masalah resume mcm ni haha

    ReplyDelete
  4. tak pro cara dia apply and send email tu..ishh ishh...

    ReplyDelete

Do comment this entry :)