Saturday, 30 June 2012

kisah CINTA : kalau jodoh tak KEMANA..

ok..entri kali nii mengenai sepasang suami isteri yang dipertemukan oleh-NYA..tak pernah BERCINTA dan BERDATING...wahh...

 ok..first of all..semua tahu kan..irma hasmie yang cantik ni dulu macam mane..tak bertudung..seksi..tapi itu DULU..manusia bole BERUBAH...and now she follows the right way that is ALLAH..dia ikot apa yang allah tetapkan..ermm..and and...tahu kan dia pernah bercinta ngan sapa dulu?? NABIL RAJA LAWAK ngan FARID KAMIL..walaupon sudah bertahun2 kenal..tapi..kedunya jodoh hanya sekejap... see..tapi dengan yang kali ini..dan bila dia berubah..dapat pon yang baik baik...wahh!! amazinglahh..cuma beberapa hari je diorang telah di pertemukan dan sgt kuat jodoh mereka...kenapa??


ok..cerita ni irma sendiri yang cerita..masa kat event BIDADARI DUNIA..aku nak crita kat sini..hahaha..ermm..ok..pertemuan kali pertama masa irma sedang buat tawaf yang ketujuh..di hadapan pintu KAABAH..ada sorang makcik yang datang ngan kluarga dia termasuk lelaki tu..kalau tak silap..mereka terserempak ngan irma dan tegur dia..dia kata nak jumpa irma pd malam tu..then..irma kata boleh boleh..jumpa kat kafe (kafe??kafe kat situ bnyak..tak jelas kan kalau kita diberitahu tmpat yang tak bernama macam tu..so korang rasa diorang akan berjumpa balik ker??) haha..then, tak sampai brape lame lpas tu mereka di pertemukan lagi sekali semasa irma habis buat tahalul (potong rambut paling kurang 3 helai yang dilakukan setelah selesai melakukan umrah)..tak sampai malam ..sekejap je dapat jumpa balik..
eyyy.....susah kot nak jumpa balik kat tempat yang ada berpuluh2 ribu manusia ...lainlah kalau kat shopping complex..pusing2 jumpa balik orang yang sama...haha..kan btol tak aku cakap..JODOH KUAT tuuu..ok..lpas tu apa berlaku..ermm..makcik tu ngan adik perempuan laki tu berborak2 ngan irma dan berkenalan antara satu sama lain..cerita mngenai latar belakang masing2..makcik tu wakilkan anak dia lamar irma...
#sampai skrg pasangan ni mnjadi idola aku .. ngeh ngeh :)


irma setuju bila makcik tu kata nak hantar pinangan bila balik ke Malaysia nanti...akhirnya..mereka di nikahkan..
ok..one more story is about DENA BAHRIN..dia bukan pelakon mahupun artis...budak biasa..sama umur ngan aku..kaki blogger..and she is married..in among 19 years old..dia di tunangkan..atas pilihan kluarga dan lelaki tu lebih berumur dari dia which is about 6 tahun beza...wonderful story..at first,..she was reject lamaran lelaki tu..tak pnah knal tak penah jumpa boleh laki tu kata dia suka kat dena..and dia proposed dena by using VIDEO CAMERA..ini yang sweet nye..dia reject pon sebab.time ni dia nak further degree enjoy with friends like being single lagi...tapi Allah dah bg dia jodoh..itu mksudnye HE knows what the best for His hamba..kan kan..dia tahu dena ni boleh jadi seorang isteri waktu usia masih muda...

 see dat picture..mula mula malu..last2 dia mula menerima.hoho..memang lah malu.TAK PERNAH PEGANG LELAKI BUKAN MAHRAM kann...heee hope those pasangan bahagia hingga akhir hayat aminn....


idea :kenapa kita rasa SUNYI??

selalu dan kerap sgt aku dengar budak2 zaman sekarang ni cakap..."weh..aku jiwa kosong ..." ape tuh???dalam jiwa kosong...err.. ok apa yang aku boleh definisi kat sini...jiwa seseorang tu kosong sebab dia rasa sunyi..ya..itu pandangan akulah...dan kebnyakan akan cakap..aku takde awek..aku rasa kosong..sunyi sepi..semualah..hahaha!! klakar kannn..ermm..tapi hakikatnye..kita kosong bukan sebab itu...tapii..
ok..macam kotak dalam gmbar ni..kalau kita isi dengan air..dia akan kering kan..tak pon basah lah kotak ni..cuba isi ngan gula2..nnti tak lama lpas tu bersemut then, gula gula pon habis...ok apa kaitan nye ea..saba sabar..eerrmm...AIR diibaratkan dengan ILMU..dan GULA GULA diibaratkan dengan CINTA...

let me tell u more...ok..kalau kita isi kotak ni dengan air hitam..kotak tu nnti akan jadi kotor dan hitam kan..macam tu juga kalau kita belajar or amalkan bnda2 yang maksiat or tak baik..hitam lah hati kita..jadi itu sebenarnye merosakkan hati kita sikit demi sedikit..sebab tu KOSONG,,

macam mne pula dengan istilah gula dan cinta??? ramai yang kata..di alam percintaan tu MANIS..mcm gula gula la kan.so,bila kita bercinta dgn seseorang mungkin sekarang kita rasa manisnya..tapi sampai bilaa??tak lama kan..ia akan pudar sedikit demi sedikit..see.. macam gula gula di makan semut...lama2..KOSONG tak?? hurmm..so how to manage our jiwa supaya tak kosong??
see this girl..tersenyum dia..dia pegang ape yea???AL-QURAN ritee?? ahaa..ini lah yang aku nak cakap..kita kalau tak nak rasa jiwa kosong...BACA AL-QURAN..mengikut apa yang telah aku pelajari selama ini...al-quran adalah wahyu untuk nabi muhammad s.a.w  ini adalah satu2 nya kitab yang tak pernah dan takkan luput dek zaman..ayat2 dalamnya pon tak pernah berubah..KECUALI..ada orang yang mngubahnye..jadi..ia juga akan turut kekal dalam hati kita..and insyaallah..tak KOSONG dah lepas ni..


korang cuba lah..aku selalu buat ..lagi2 bila aku RINDU kan seseorang...aku tak kata aku baik..but ini adalah cara yang aku rasa sgt BERKESAN..aku rasa tenang sangat ..tak perlu lah nak jumpa dia selalu..sebab aku tau..ALLAH dah sampaikan rindu hati ni kat dia..sebab tu dia pon turut sama rasa rindu kat aku...ahahaha! serius!! *macam dah dapat hidayah jer dia nii..hurmm..entah lerr..i hope ALLAH syg aku dan berikan seseorang yang terbaik..AMINN..





Thursday, 28 June 2012

idea: bagaimana nak kenali cinta?

CINTA CINTA..apabila cakap pasal cinta semua nak tau..apakah itu sebenarnye cinta..im not Dr.LOVE..but i am who hv been got in love too....sapa tak penah jatuh cinta..itu lumrah manusia lahh..ok..bagaimana nak kenali cinta ni ea??apa yang aku rasa cinta ini bila kedua dua pasangan mmpunyai KEJUJURAN.. KESETIAAN dan PENGORBANAN serta KEWANGAN yg mncukupi..kenapa??


KEJUJURAN= bila kita jujur dengan pasangan..kita akan rasa bahagia..tiada curiga..so hati pon gembira...

KESETIAAN = bila dah jujur.automatik lah kita akan setia..ye tak?? mana ada pasangan yang nak tgk laki dia berkepit ngan pompuan lain..peh!! sentap kott..

PENGORBANAN= ok..ini yang PENTING..sebab bila kita berkorban..segalanya akan lebih bermakna...berkorban untuk tidak selalu berdating...ini kan DOSA and lagipon rindu yang semakin mendalam akan membuahkn lagi rasa cinta....>_<

KEWANGAN = ok..kadang2 ada yg cakap perkahwinan cukup bila dua dua saling cinta kan..tapi jgn pelik bila bnyak kes cerai ni sebab utama adalah DUIT.. mula2 memang cinta yg jadi ukuran..tapi bila berlaku masalah itu ini..duit jugak yg dicari nnti.. kalau susu anak habis?? nak beli dgn cinta ke?bila anak2 sakit..nak bayar bil klinik dgn cinta ke? sebab tu aku nasihatkan bg yg nak kawin muda tu CARILA KERJA DULU..bila ada duit kat tgn in sha allah semua ok.. 
smua kisah cinta aku masa ZAMAN SEKOLAH jer..paling bnyak GOSIP la  itu pon zaman sekolah rendah tu..haha... HINGUSAN BETUL ! masa sekolah menengah kurang sikitlah gosip cinta ni sebab aku jenis yg tak kawan ngan lelaki kecuali budak kelas ke..satu kumpulan kat mane2 kursus ke ,..itu je..(mungkin lah haha) manusia boleh berubah kan..itu yang terjadi kat aku..aku berubah...aku layan semua lelaki sama..sebagai kawan..yes sebagai kawan..mgkin kadang2 terlebih tapi..itu semua just menduga perangai sebenar laki tu jer...either betul nak kat aku or just to play me around..
ha...jadi inilah yang aku PEGANG sampai sekarang....SERAHKAN CINTA pada illahi...kerna aku tahu...jodoh yang dia tetapkan adalah yang TERBAIK...aku pnah kenal macam2 pasaangan kat dunia ni antaranya:

#..ada yang bercinta 10 tahun..last2 putus tak cukup serasi katanya...

#..ada pulak yang besok nak nikah..last2 kemalangan plak si suami...

#...ada yang baru je kenal 2 bulan..tapi kawin dah dekat 20 tahun lebih...*yang ni aku suka..

#...ada pulak yang kawin dengan jarak umur yang agak berbeza..*alah..cinta itu BUTA kan..

#..ada pulak yang berjumpa dengan bakal suami yang dulunya sama2 sekolaah TADIKA..haaa

#...ada pulak yang kahwin ngan orang yang dulu MUSUH dia.. *macam novel...

 
    kalau aku nak list semua...1001 punya pasangan yang mmpunyai macam2 jenis CERITA CINTA..itu semua dah tertulis oleh ALLAH..aku tau..DIA juga dah tulis sebuah cerita CINTA untuk aku..so..buat penat aku mengejar CINTA MANUSIA.. yang tak mungkin dan tak tau jadi ke tak...

        jadi aku letak prinsip..CINTA ALLAH kucari..untuk berjumpa kekasih ABADI....
and one more thing is.....baca ni...

       ok...thats all..... OPSS...kjap..jgn marah haa..ini pndapat sahaja.. kalau nak terima BOLEH.tak terima pon TAKPE.. ok bai.. assalammualaikum =)