Sunday, 15 July 2012

tips: cari JODOH

jodoh memang bukan kita yg tentukan..tapi ALLAH yg tentukan setiap individu telah tertulis jodoh masing2 di LUH MAHFUZ..cuma lambat atau cepat jer setiap org akan ketahui jodoh mereka... jadi apa yang nak kelam kabut sgt kan..chill lahh..tapi korang mesti KATA:

#“Bukan kita kena USAHA ke?”
memanglah kena usaha
tak akan saya nak duduk rumah tunggu orang msk meminang pulak kan?
tapi COUPLE is WRONG
baik kumpul duit~ persiapkan diri dgn tanggungjawab~
pergilah meminang seseorang yang berkenan di HATI

  #“Nanti kena REJECT macam mana?”
dah nak REJECT..nak buat apa?
fikir positif lah~ maybe ada yg lebih baik buat kita
Allah kan tahu apa yg terBAIK buat hambaNYA
kita kenalah REDHA dengan ketentuanNYA

#“Kalau dah berkenan dkt hati macam mana?”
lagi senang kalau mcm tu~ dah cukup duit & persiapan~
teruslah masuk meminang @ lagi best kahwin terus~
tak payah nak berCOUPLE bagai~ buat maksiat sahaje apa guna~
korang nak masuk SYURGA ke NERAKA r?
kalau belum cukup lagi tu~
simpan lah dalam hati~ cuba test berapa lama korang leh suka kat bdk tu?
maybe perasaan korang tu just CRUSH only~

#“Eleh~ budget ko baik sangat r? Ramai jer yang couple. Boleh jer aku tgk.”
Ye~ Saya tak kata saya baik. Korang yang menilai diri saya ini.
Macam mana korang NILAI or pandang..itu terpulang~
yang penting PANDANGAN Allah terhadap saya nanti bagaimana?
sbb nanti akhirat saya yang kena soal~
kenapa saya tak sedarkan kamu semua?
kenapa saya tak halang or nasihat rakan-rakan saya?
sekarang~ I have DONE my job~
nnt itu antara kamu dan Allah ek~


#“Mak & ayah restu lah.”
Memanglah mak & ayah restu~
tapi Allah restu ke tak ea?
korang FIKIRlah sendiri~
semua diberi AKAL untuk berfikir
saya yakin korang pandai menilai apa yang baik & buruk
ingat lah~ niat tidak memBENARkan cara~

  #perkahwinan tu satu benda yang SUCI
tapi manusia yang mengotori ikatan ini
oleh sebab terlalu mengukut budaya barat
semua benda yang HARAM pun boleh jd HALAL

  #fikirlah wahai RAKAN
kita ni umat akhir zaman
kiamat tu PASTI
kenapa korang tak SEDAR lagi
or korang tahu just buat2 tak tahu saje?
fikir-fikirkan lah~



Monday, 2 July 2012

tips: cara nak tahu lelaki suka kat kita?

haaa.. entri ni sesuai sgt bg org2 yg baru nak brknalan dgn seseorg ..especially for those girls yg nak tahu lelaki yg korang knal tu nak brkawan atau pon nak jdkan korang someone special..wink wink...take a look at these :
1. sekiranya perbualan dengan kita hanyalah perkara remeh temeh dan tak lebih dari itu,dia sedang mncari seorang kawan..Sekiranya dia benar2 berminat dengan kita..dia akan brtanyakan mngenai latar blakang kita,keperluan kita..masa hadapan kita...

2. sekiranya dia mngambil nmbor telefon kita tetapi tidak menelefon kmbali dalam tempoh 24 jam,dia hanyalah mnganggap kita sebagai kawannya..sekiranya dia mngambil nmbor kita dengan bersungguh2..dia benar2 mahu brknalan dgn kita..

3. sekiranya dia mngajak kita keluar mkan dan mmbiarkan kita mmbayarnya sendiri ataupon mmbayar separuh dari jumlah bil..dia hanya mnganggap kita sebagai kawan..tetapi jika dia mmbayar bil tersebut tanpa disuruh oleh kita..dia memang seorang lelaki yg betul2 inginkan kita jadi sebahagian dari hidupnya..

4. sekiranya dia datang lewat apabila mmbuat temujanji dengan kita dan tidak menelefon kita mmberi sebab..dia sbnarnye mahukan kita mnjadi kawannya sahaja...tetapi jika dia datang tepat pada waktunya dan menelefon kita mmberitahu kenapa dia lewat..dia mahukan kita lebih dari seorang kawan

5. sekiranya dia tidak kisah kita keluar dgn lelaki lain..dia anggap kita sbg kawan sahaja..tetapi jika dia hanya mahu kamu keluar dengannya sahaja..dan dia kata dia cemburu kalau kita brkawan dgn lelaki lain..it means..dia mahu kita jadi yang istimewa untuk dia...



Saturday, 30 June 2012

kisah CINTA : kalau jodoh tak KEMANA..

ok..entri kali nii mengenai sepasang suami isteri yang dipertemukan oleh-NYA..tak pernah BERCINTA dan BERDATING...wahh...

 ok..first of all..semua tahu kan..irma hasmie yang cantik ni dulu macam mane..tak bertudung..seksi..tapi itu DULU..manusia bole BERUBAH...and now she follows the right way that is ALLAH..dia ikot apa yang allah tetapkan..ermm..and and...tahu kan dia pernah bercinta ngan sapa dulu?? NABIL RAJA LAWAK ngan FARID KAMIL..walaupon sudah bertahun2 kenal..tapi..kedunya jodoh hanya sekejap... see..tapi dengan yang kali ini..dan bila dia berubah..dapat pon yang baik baik...wahh!! amazinglahh..cuma beberapa hari je diorang telah di pertemukan dan sgt kuat jodoh mereka...kenapa??


ok..cerita ni irma sendiri yang cerita..masa kat event BIDADARI DUNIA..aku nak crita kat sini..hahaha..ermm..ok..pertemuan kali pertama masa irma sedang buat tawaf yang ketujuh..di hadapan pintu KAABAH..ada sorang makcik yang datang ngan kluarga dia termasuk lelaki tu..kalau tak silap..mereka terserempak ngan irma dan tegur dia..dia kata nak jumpa irma pd malam tu..then..irma kata boleh boleh..jumpa kat kafe (kafe??kafe kat situ bnyak..tak jelas kan kalau kita diberitahu tmpat yang tak bernama macam tu..so korang rasa diorang akan berjumpa balik ker??) haha..then, tak sampai brape lame lpas tu mereka di pertemukan lagi sekali semasa irma habis buat tahalul (potong rambut paling kurang 3 helai yang dilakukan setelah selesai melakukan umrah)..tak sampai malam ..sekejap je dapat jumpa balik..
eyyy.....susah kot nak jumpa balik kat tempat yang ada berpuluh2 ribu manusia ...lainlah kalau kat shopping complex..pusing2 jumpa balik orang yang sama...haha..kan btol tak aku cakap..JODOH KUAT tuuu..ok..lpas tu apa berlaku..ermm..makcik tu ngan adik perempuan laki tu berborak2 ngan irma dan berkenalan antara satu sama lain..cerita mngenai latar belakang masing2..makcik tu wakilkan anak dia lamar irma...
#sampai skrg pasangan ni mnjadi idola aku .. ngeh ngeh :)


irma setuju bila makcik tu kata nak hantar pinangan bila balik ke Malaysia nanti...akhirnya..mereka di nikahkan..
ok..one more story is about DENA BAHRIN..dia bukan pelakon mahupun artis...budak biasa..sama umur ngan aku..kaki blogger..and she is married..in among 19 years old..dia di tunangkan..atas pilihan kluarga dan lelaki tu lebih berumur dari dia which is about 6 tahun beza...wonderful story..at first,..she was reject lamaran lelaki tu..tak pnah knal tak penah jumpa boleh laki tu kata dia suka kat dena..and dia proposed dena by using VIDEO CAMERA..ini yang sweet nye..dia reject pon sebab.time ni dia nak further degree enjoy with friends like being single lagi...tapi Allah dah bg dia jodoh..itu mksudnye HE knows what the best for His hamba..kan kan..dia tahu dena ni boleh jadi seorang isteri waktu usia masih muda...

 see dat picture..mula mula malu..last2 dia mula menerima.hoho..memang lah malu.TAK PERNAH PEGANG LELAKI BUKAN MAHRAM kann...heee hope those pasangan bahagia hingga akhir hayat aminn....